x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Financial Times: Ungaria vrea frontieră liberă cu România

Financial Times: Ungaria vrea frontieră liberă cu România

22 Dec 2010   •   09:13
Financial Times: Ungaria vrea frontieră liberă cu România
143554-.jpgGermania şi Franţa blochează aderarea României şi Bulgariei la Schengen, un demers ce loveşte nu numai cele două ţări, dar şi aliaţii lor politici din fostul bloc estic, cu precădere Ungaria, care făcuse din aceasta prioritate a preşedinţiei sale asupra Consiliului UE, scrie Financial Times.

România şi Bulagria au depus eforturi pentru a se alătura Schengen în primăvara anului viitor, un calendar pe care mulţi l-au considerat nerealist, din cauza îndoielilor care există în unele state membre faţă de ideea de a avea încredere în aceste ţări cu graniţe externe UE, arată Financial Times.

Miniştrii de interne din cele mai influente două puteri ale blocului european au îngropat însă definitiv această ambiţie într-o scrisoare adresată Comisiei Europene în care spun că începutul anului 2011 este o dată prematură pentru aderarea la Schengen a României şi Bulgariei.

Cum pentru decizia aderării la Schengen este nevoie de unanimitate politică, poziţia franco-germană va obliga la stabilirea unui nou calendar, au declarat diplomaţi citaţi de Financial Times.

Mişcarea va fi deosebit de dezamăgitoare pentru Ungaria, care la 1 ianuarie preia preşedinţia Consiliului European şi care sperase să repare legăturile fragile dintre vechile state membre ale UE, cum sunt Franţa şi Germania, şi noii veniţi în blocul european, în special din est.

Un alt semn de tensiune a fost înregistrat la summitul de săptămâna trecută, când liderii francez, german şi britanic au fost în fruntea celor care susţin limitarea creşterii bugetului UE, ceea ce ar avea un impact direct asupra ţărilor est-europene, cele mai mari beneficiare ale fondurilor de dezvoltare regională acordate de Bruxelles, remarcă Financial Times, citat de realitatea.net.

"Ungurii făcuseră din aderarea la Schengen o prioritate şi chiar dacă ei au fost realişti în privinţa şanselor de succes, se vor simţi respinşi", a declarat un diplomat ungar pentru Financial Times.

Pe de altă parte, Financial Times notează că factorii menţionaţi în scrisoarea franco-germană - în special cei referitori la neajunsurile sistemului judiciar - sunt îngrijorări împărtăşite nu numai de aceste două ţării.

Au cântărit, de asemenea, şi factorii politici, explică FT. Franţa rămâne preocupată de potenţialul aflux de romi din România şi Bulgaria, dacă graniţele vor fi complet deschise. Parisul a fost criticat de Comisia Europeană pentru că aparent a făcut o prioritate din desfiinţarea taberelor de români şi din repatrierea a peste 8.000 dintre ei, uneori contra unor compensaţii. Episodul din vară, reaminteşte FT, a tensionat relaţiile dintre Franţa şi România, altfel doi aliaţi tradiţionali în Europa.

În ceea ce priveşte Germania, ea ar fi preocupată de efectul pe care aderarea celor două ţări la Schengen l-ar avea asupra fluxurilor migratorii europene. Includerea României şi Bulgariei în Schengen ar deschide o punte terestră pentru imigranţi ca aceştia să intre în UE din Turcia fie direct prin Bulgaria, fie prin permisiva graniţă cu Grecia.

Parisul şi Berlinul cer oficial amânarea aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen. Într-o scrisoare a miniştrilor francez şi german de Interne către comisarul  pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom, se spune că această aderare ar fi “prematură”, dacă ar avea loc în martie 2011.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că scrisoarea oficialilor francez şi german, care solicită amânarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, reprezintă un act de discriminare.

"Apreciez că scrisoarea celor doi miniştri este un act de discriminare la adresa României. La ultimul Consiliu European am avut o intervenţie în care am arătat că România este pregătită din punct de vedere tehnic. Am arătat că juridic aderarea unui stat la Schengen se face prin aplicarea aquis-ului Schengen. Am spus că introducerea de noi condiţionalităţi pentru accesul în Schengen contravine dreptului eruopean şi creează un precedent inacceptabil pentru orice alt stat la UE", a spus preşedintele.

×