x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FMI anunță soluția pentru redeschiderea economiei

FMI anunță soluția pentru redeschiderea economiei

07 Apr 2021   •   17:47
FMI anunță soluția pentru redeschiderea economiei

Pentru a putea fi deschisă economia, trebuie să se cheltuie mai mulți bani pentru accelerarea vaccinării, arată raportul de monitorizare fiscală al Fondului Monetar Internaţional, scrie Reuters. Din păcate, pandemia va duce la creșterea datoriei publice globale în acest an.

Virusul SARS-CoV-2 va putea fi controlat mai repede prin vaccinare, ceea ce ar duce la colectarea de venituri fiscale globale suplimentare, de peste 1.000 miliarde de dolari până în 2025, în economiile avansate, iar PIB-ul mondial ar putea creşte cu 9.000 de miliarde de dolari, deoarece afacerile s-ar redeschide mai repede, iar oamenii ar avea locuri de muncă. 
"Prin urmare, nu doar că se recuperează banii cheltuiți pentru vaccinuri, ci este furnizată o valoare excelentă pentru banii publici investiţi în majorarea capacităţilor de producţie pentru vaccinuri şi în distribuţie", transmite FMI. FMI cere statelor să menţină sprijinul fiscal acordat economiilor, afacerilor şi cetăţenilor vulnerabili.
Instituția estimează că sprijinul fiscal acordat de guverne este de circa 16.000 miliarde de dolari, de la începutul pandemiei şi până în 17 martie 2021.

Deficitele vor scădea uşor în majoritatea statelor în acest an deoarece măsurile adoptate în timpul pandemiei expiră sau vor fi retrase, şomajul va scădea, veniturile vor eîncep să se redreseze datorită redeschiderii afacerilor.
Deficitele bugetare în economiile avansate au ajuns la 11,7% din PIB în 2020, faţă de 2,9% din PIB în 2019, dar ar trebui să se atenueze la 10,4% din PIB în 2021. Totodată, deficitele în ţările emergente se vor reduce la 7,7% din PIB, iar în statele cu venituri scăzute vor coborî la 4,9% din PIB.

Datoria publică globală va atinge la nivel record de 99% din PIB în 2021. În economiile avansate, datoria va atinge 122,5% din PIB în 2021, de la 120,1% din PIB în 2020.

FMI cere sprijin pentru gospodăriile vulnerabile, inclusiv minorităţi, femei şi angajaţi cu salarii scăzute care muncesc la negru în multe Totodată este necesar mai mult sprijin pentru micile afaceri.
Statele dezvoltate, cu un nivel ridicat al datoriei, trebuie să-şi reconstruiască rezervele fiscale  pentru a fi pregătite în cazul unor şocuri viitoare. 

×
Subiecte în articol: FMI vaccinare economie