x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul premier ungar Ferenc Gyurcsány vrea "lanţ viu” în jurul Parlamentului de la Budapesta

Fostul premier ungar Ferenc Gyurcsány vrea "lanţ viu” în jurul Parlamentului de la Budapesta

de Istvan Deak    |    12 Noi 2012   •   22:07
Scopul: evitarea aprobării noii legi privind înregistrarea prealabilă a celor care doresc să participe la alegerile parlamentare în 2014
Liderul formaţiunii ungare Coaliţia Democratică, fostul premier Ferenc Gyurcsány, a protestat luni faţă de măsurile Guvernului condus de conservatorul Viktor Orban privind introducerea unei înregistrări prealabile a cetăţenilor care doresc să participe la alegerile parlamentare din 2014. Fostul prim-ministru îi îndeamnă pe susţinătorii săi să formeze un "lanţ viu" în jurul Parlamentului, peste o săptămână, când va avea loc votul final în privinţa unui proiect de lege iniţiat în acest sens de partidul de guvernământ, FIDESZ.

Alianţa de guvernământ din Ungaria, constituită din formaţiunea conservatoare Fidesz şi Partidul Creştin Democrat, a înaintat Parlamentului un controversat proiect de lege privind noile proceduri electorale, care introduce obligativitatea înregistrării prealabile a votanţilor înainte de un scrutin, relatează MTI şi Rador.

Înregistrarea prealabilă a cetăţenilor cu drept de vot va fi posibilă cu până la 15 zile înainte de alegeri, iar înregistrarea va fi validă pentru trei scrutine - alegeri generale, alegeri locale şi alegeri europarlamentare. Totuşi, o persoană care nu se înregistrează pentru primul scrutin, va avea posibilitatea să o facă pentru viitoarele alegeri.

Centru Naţional pentru Alegeri
Propunerea legislativă urmăreşte, de asemenea, crearea unui Centru naţional pentru alegeri, un organism autonom în cadrului sistemului de administraţie publică, ce se va ocupa de pregătirea şi administrarea alegerilor.

Dacă proiectul va ajunge lege, candidaţii vor fi nevoiţi pe viitor să strângă cel puţin 200 de semnături pentru a candida la alegerile generale din Ungaria şi cel puţin 5.000 de semnături pentru alegerile la Parlamentul European.

Proiectul include şi propunerea de a amenda legea de bază, astfel încât compilarea listei de votanţi să se facă voluntar. Cu alte cuvinte, statul nu va mai deţine o listă centrală a votanţilor.

Referendumurile naţionale, afectate În plus, modificările vor afecta şi regulile privind referendumurile naţionale. În viitor, referendumurile vor fi valide dacă cel puţin jumătate dintre votanţii eligibili înregistraţi se vor prezenta la vot şi exprimă un vot valid. În prezent, proporţia se aplică tuturor electorilor.

Planul a fost însă criticat de opoziţie şi de organizaţii ale societăţii civile, care susţin că proiectul serveşte intereselor FIDESZ, care va putea astfel să-i "filtreze” pe cei indecişi înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru primăvara lui 2014, cu obiectivul de a se menţine la putere.

Indecişii
Procentul celor indecişi s-ar putea situa, conform mai multor sondaje, la 50% dintre cei 8 milioane de cetăţeni cu drept de vot.
"Următoarele alegeri generale din Ungaria nu vor fi libere şi corecte. Peste o săptămână, lunea viitoare, Parlamentul ungar va adopta noile reglementări, potrivit cărora Guvernul şi partidele din spatele Guvernului introduc o nouă obligaţie pentru alegători, aşa-numita înregistrare preliminară. Conform experienţei noastre şi sondajelor existente, această înregistrare va ţine departe de vot milioane de oameni", a declarat Ferenc Gyurcsány.

Protecţia datelor
Guvernul ungar va introduce garanţii în procesul înregistrării alegătorilor înainte de vot, cu scopul de a se asigura că datele personale ale etnicilor maghiari din străinătate sunt protejate, a anunţat vinerea trecută vicepremierul ungar Zsolt Semjen, însărcinat cu politica naţională.

Semjen a declarat că s-a prevăzut încă de la început că Ungaria nu va oferi informaţii cu privire la cetăţenia unor persoane niciunei ţări şi că acest lucru este valabil şi în cadrul procesului de înregistrare pentru participarea la alegeri.'

O atenţie specială va fi acordată protejării cetăţenilor ungari din ţări care ar putea să facă obiectul unor măsuri de "răzbunare" pentru deţinerea dublei cetăţenii şi votării în Ungaria. El a adăugat că simplul fapt că cineva deţine cetăţenia ungară nu implică proceduri legale, mai puţin în cazul în care este posibil să se demonstreze că persoana respectivă a cerut să devină cetăţean ungar.

×
Subiecte în articol: Ungaria Ferenc Gyurcsány