x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul șef al executivului de la Londra, David Cameron, face acuzații extrem de grave: „Boris Johnson a mințit în privința Brexit”

Fostul șef al executivului de la Londra, David Cameron, face acuzații extrem de grave: „Boris Johnson a mințit în privința Brexit”

de Şerban Mihăilă    |    16 Sep 2019   •   11:22
Fostul șef al executivului de la Londra, David Cameron, face acuzații extrem de grave: „Boris Johnson a mințit în privința Brexit”

Actualul șef al executivului de la Londra, Boris Johnson, este un mincinos, care a sprijinit ideea de Brexit doar pentru a-și propulsa cariera politică, a scris fostul prim-ministru britanic, David Cameron, în memoriile sale. Cameron va rămâne în istorie drept premierul care, deși a încercat să evite ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, a provocat Brexit, organizând referendumul pe tema părăsirii Uniunii Europene.  

 

În paragrafele publicate ieri din viitoarea sa carte, „For the record”, David Cameron îi distruge pe mai mulți oameni politici britanici, cum ar fi conservatorul Michael Gove, despre care a scris că „singura lui calitate este lipsa de loialitate”, Priti Patel, actualul secretar de Interne, și Dominic Cummings, consilier special al guvernului de la Londra, scrie „The Guardian”. Toți aceștia au fost implicați activ în campania Brexit, Gove fiind unul dintre colaboratorii apropiați ai lui Johnson. În cea mai gravă dintre acuzații, însă, Cameron îl învinuiește pe Boris Johnson că a orchestrat o campanie electorală rasistă, concentrându-se asupra Turciei și a posibilei aderări a acestei țări în UE. „Nu mi-a luat mult să descopăr obsesia celor care doreau ieşirea din UE”, scrie Cameron, citat de „The Guardian”. „De ce să te concentrezi asupra unei ţări care nu era membră a UE?  Răspunsul era că Turcia este o ţară musulmană, care provoca îngrijorări legate de islamism, imigraţie şi transformarea comunităţilor. Era evident. La fel de bine, ar fi putut spune: «Dacă vreți un vecin musulman, votați să rămânem în UE»”, a mai scris Cameron în cartea sa, făcând comparație cu un celebru slogan formulat într-o campanie rasistă a conservatorilor, din 1964. Fostul premier consideră că preocuparea lui Johnson în privința suveranității britanice venea la mare distanță de principala sa grijă: „care este cel mai bun deznodământ pentru el, din punct de vedere politic?”. Astfel, actualul șef al executivului de la Londra „a riscat un deznodământ în care nu credea, deoarece îl ajuta în cariera politică” și ,mai mult, a fost chiar deschis organizării unui al doilea referendum asupra Brexit, după o renegociere, a mai precizat Cameron, citat de „Sunday Times”.

 

Nu regretă nimic

În vârstă de 52 de ani, Cameron s-a ferit până acum de aparițiile publice, de la demisia sa, provocată de rezultatul referendumului pentru Brexit, din 2016. Publicarea memoriilor sale vine într-un moment extrem de tensionat, în care Marea Britanie se confruntă cu controverse interne fără precedent în legătură cu ieșirea din UE, cu sau fără un acord cu blocul comunitar. Cameron, ce va rămâne în istorie ca premierul britanic care a provocat Brexit deși a încercat să evite ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, a afirmat că nu regretă că a organizat referendumul, dar se gândeşte „în fiecare zi” la consecinţele acestuia. În 2013, Cameron a promis această consultare populară pentru a încerca să liniștească aripa eurosceptică a formațiunii sale conservatoare și pentru a opri ascensiunea partidului eurofob și antiimigranți UKIP, condus de Nigel Farage.

 

Unele persoane nu mă vor ierta niciodată că am organizat referendumul. Altele, deoarece l-am organizat şi l-am pierdut”.

David Cameron

 

 

×