x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Francezii îşi serbează Ziua Naţională - LIVE

Francezii îşi serbează Ziua Naţională - LIVE

14 Iul 2011   •   09:46
Francezii îşi serbează Ziua Naţională - LIVE

Zici 14 iulie, zici Caderea Bastiliei si o parada militara grandioasa. Traditionala defilare de pe Champs Elysee aduce in acest an o noutate: cei peste 7.000 de militari vor defila cantand pe cel mai cunoscut bulevard din Paris. Peste 300 de vehicule militare, 241 de cai, 84 de avioane si elicoptere sunt asteptate la parada de pe Champs Elysee.

Parada militara de pe Champs Elysée, care trece prin Piata Etoile pana la Place de la Concorde, onoreaza si in acest an regimentele din tinuturile din afara Frantei: Guadelupe, Martinica, Insulele Reunion, Guyana, Mayotte, Noua Caledonie si Polinezia franceza. In randul acestor trupe se afla si echipa militara de rugby din Polinezia, care va incanta publicul cu celebrul dans maori Haka.

Bicentenarul pompierilor genisti va fi marcat de un spectacol asigurat de brigada din Paris a acestei arme. La parada vor participa si trupe de acelasi fel din Chile si Monaco, primele tari care au avut o astfel de brigada, Franta fiind a treia.

Ziua Nationala a Frantei se sarbatoreste si la Bucuresti. La ambasada Frantei va avea loc o receptie pentru oficialitatile romane, dar si pentru reprezentantii corpului diplomatic acreditat.

Nicolas Sarkozy, huiduit de public

Presedintele Frantei nu a fost primit cu caldura de catre francezi la parada organizata cu prilejul Zilei Nationale, ba chiar a fost huiduit. Potrivit unui sondaj de opinie al ziarului Jurnal de Dimanche, presedintele francez a obtinut un procent de popularitate foarte scazut, de 22%, in randul populatiei.

Sarkozy a introdus multe noutati in parada Frantei de-a lungul mandatului sau. Din 2007, de cand a venit la putere, nu a mai semnat, ca si colegii sai, gratierile colective (de regula 3.000 de detinuti erau eliberati de Ziua Frantei si beneficiau de clementa sefului statului). A urmat ceremonia din 2010, cand pentru prima oara, Sarkozy a invitat militari din tarile membre ale Uniunii Europene sa participe la parada si sa marsaluiasca alaturi de soldatii francezi.

Ceremonia haka este o noutate a paradei din acest an, unde se canta si se danseaza. O unitate militara din Polinezia Franceza a realizat un dans maori, care este atribuit echipei de rugby a Noii Zeelande.

Watch live video from reddull on fr.justin.tv

×