x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Surpriză la referendumul din Noua Caledonie

UPDATE Surpriză la referendumul din Noua Caledonie

04 Oct 2020   •   15:07
UPDATE Surpriză la referendumul din Noua Caledonie
Sursa foto: Victor Stroe

După numărătoarea parțială a voturilor, peste 53% din populația Noii Caledonie a votat împotriva independenței acestei țări, care se află de 170 de ani sub dominația Franței. 

La scrutin au participat circa 86% din cetățenii cu drept de vot.

Dacă rezultatul final va fi împotriva ieșirii de sub tutela Franței, ar fi al doilea plebiscit pierdut pentru cei care susțin independența acestui teritoriu. Însă diferențele dintre cele două tabere s-a redus. 

 

ȘTIRE INIȚIALĂ Referendumul de astăzi, din Noua Caledonie, ar putea decide ieșirea acestei regiuni de sub tutela Franței. Peste 180.000 de persoane sunt așteptate la votul pentru independență.

294 de secții de votare sunt deschise în intervalul orar 8.00 - 18.00.

Este pentru a doua oară când arhipelagul tropical din Pacificul de Sud merge la urne pentru a-și decide soarta. Primul referendum din 2018 a decis menţinerea statu quo-ului cu 56,7% din voturi. 

Dacă independenţa este respinsă, există opţiunea unui nou referendum până în 2022, atât timp cât plebiscitul este solicitat de cel puţin o treime din legislatura locală. „Toată lumea ştie că nu va avea loc nicio schimbare duminică", a declarat premierul Thierry Santa, care este în favorea rămânerii sub jurisdicția Franţei.

Premierul francez Jean Castex, al cărui guvern trebuie să rămână neutru la vot, a declarat că intenţionează să discute cu cele două tabere după referendum.

Mediafax

×