x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: Autorul atacului din faţa moscheii din Brest, 'un dezechilibrat' fără motivaţie teroristă

Franţa: Autorul atacului din faţa moscheii din Brest, 'un dezechilibrat' fără motivaţie teroristă

28 Iun 2019   •   18:36
Franţa: Autorul atacului din faţa moscheii din Brest, 'un dezechilibrat' fără motivaţie teroristă

Autorul atacului armat comis joi în faţa unei moschei din Brest, vestul Franţei, în care au fost rănite două persoane, printre care un imam, este 'un dezechilibrat', care nu avea mobil terorist, arată primele elemente ale anchetei, transmite vineri AFP.

'Elementele strânse până la această oră nu permit să considerăm că este vorba de un atentat', a dat asigurări vineri pentru AFP procurorul şef din Brest, Jean-Philippe Récappé, subliniind că nu a fost sesizată secţia antiteroristă a parchetului din Paris.

Joi, puţin după ora locală 16.00 (14.00 GMT), mai multe focuri de armă au fost trase în faţa moscheii Sunna, rănind două persoane, printre care imamul Rachid El Jay, au indicat Consiliul francez al cultului musulman (CFCM) şi surse apropiate dosarului.

'(Imamul) a primit patru gloanţe, două în abdomen, două în picioare. Credinciosul a primit două gloanţe în picioare. Ei au fost spitalizaţi şi vieţile nu le sunt în pericol', a precizat joi CFCM.

Autorul presupus al atacului a fost găsit mort câteva ore mai târziu, nu departe de locul atacului.

Potrivit lui Récappé, 'totul lasă se creadă' că a fost vorba de o sinucidere. Înainte de a trece la atac, agresorul i-a trimis o scrisoare unui alt imam pentru a-şi justifica gestul, însoţind-o de o fotocopie a cărţii sale de identitate.

Imamul respectiv i-a transmis scrisoarea omologului său din Brest, 'dar poliţia nu era la curent', a dat asigurări procurorul.

În scrisoare, autorul spune că a fost reţinut pentru scurt timp într-o 'camionetă neagră' de bărbaţi cu cagule, care i-ar fi dat ordin să-l omoare pe cleric. 'Sunt obligat să-l omor. Dacă nu o fac, îmi vor omorî familia. Chiar înainte să-mi dea drumul din camionetă, mi-au implantat un fel de cip în braţ', adăugă agresorul, în textul difuzat pe reţele sociale.

Scrisoarea 'nu arată ceea ce vedem în prezent la atentatele islamiste sau jihadiste', a remarcat procurorul Récappé. Potrivit unei surse apropiate anchetei, autorul prezumtiv al faptelor ar fi 'un dezechilibrat'. În scrisoare, acesta afirmă că are 21 de ani.

'În afară de faptul că nu era cunoscut de serviciile de poliţie şi de justiţie, în afară de faptul că avea acces la arme pentru că avea o licenţă de tir, nu am mare lucru de spus', a mai spus procurorul din Brest.

Imamul fusese ameninţat de organizaţia Stat Islamic din cauza 'discursurilor sale în armonie cu valorile Republicii', a precizat pentru AFP Abdallah Zekri, delegat general al CFCM şi preşedintele Observatorului naţional contra islamofobiei.

În pofida neclarităţilor din acest caz, unii imami s-au arătat indignaţi vineri de lipsa reacţiilor oficiale. Consiliul moscheilor din Rhone a denunţat 'absenţa reacţiei clasei politice şi tăcerea dispreţuitoare din media', imamii exprimându-şi 'preocuparea comună faţă de recrudescenţa actelor antimusulmane, care demonstrează că a fost atins un prag critic'.

Bilanţul publicat în februarie de Ministerul de Interne arată că numărul actelor antimusulmane a scăzut în 2018, de la 121 la 100, cel mai scăzut nivel începând din 2010, cifre contestate însă de Observatorul naţional contra islamofobiei, care invocă reticenţa victimelor de a depune plângere.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: franta moschee brest