x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa intenţionează să ofere companiei Huawei un acces limitat la realizarea reţelelor 5G

Franţa intenţionează să ofere companiei Huawei un acces limitat la realizarea reţelelor 5G

13 Feb 2020   •   15:59
Franţa intenţionează să ofere companiei Huawei un acces limitat la realizarea reţelelor 5G

După Regatul Unit, Franţa intenţionează la rândul ei să ofere companiei chineze Huawei un acces limitat la construcţia reţelelor 5G, în pofida presiunilor americane de a exclude colaborarea cu acest producător de echipamente de telecomunicaţii, relatează joi agenţiile AFP şi EFE.

''Huawei nu va fi exclus din reţeaua 5G în Franţa'', a declarat ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, la patru zile după ce compania chineză avertizat cu privire la eventuale măsuri discriminatorii împotriva sa.

Această clarificare a poziţiei franceze survine după ce britanicii au acceptat, dar cu condiţii stricte, o participare limitată a Huawei la realizarea viitoarelor reţele 5G din Regatul Unit, în contextul în care Washingtonul încearcă să convingă statele europene să nu colaboreze deloc cu această companie.

Germania deocamdată nu şi-a anunţat decizia la acest capitol, dar cancelarul Angela Merkel s-a pronunţat în decembrie împotriva excluderii a priori a vreunei societăţi anume, promiţând totodată că va face totul pentru a garanta securitatea infrastructurilor de telecomunicaţii germane.

Ministrul francez Bruno Le Maire a asigurat la rândul său că ''interesele de suveranitate'' ale Franţei vor fi protejate, menţionând de asemenea că furnizorii europeni Nokia şi Ericsson ar putea fi privilegiaţi. Dar ''dacă Huawei va înainta o ofertă mai bună într-un moment sau altul din punct de vedere tehnic sau al preţului, atunci ar putea avea acces la reţeaua 5G în Franţa'', a indicat el.

Totuşi, a adăugat oficialul francez, ''în cazul instalaţiilor critice, al facilităţilor militare, dacă există zone nucleare în apropiere, vom stabili anumite restricţii pentru a ne proteja interesele suverane''.

Ambasada Chinei în Franţa a emis duminică un comunicat în care afirmă că, dacă guvernul francez ''are cu adevărat nevoie să fixeze constrângeri pentru operatori, atunci ar trebui să stabilească în această privinţă criterii transparente şi să trateze toate companiile în acelaşi mod''.

În acelaşi text este evocată şi posibilitatea unor represalii. '''Nu dorim să vedem afectată dezvoltarea companiilor europene pe piaţa chineză din cauza discriminării şi protecţionismului Franţei şi al altor ţări europene faţă de Huawei'', a avertizat ambasada Chinei.

Potrivit unor responsabili americani citaţi miercuri de Wall Street Journal, compania Huawei ar fi obligată de guvernul chinez să instaleze căi de acces secrete ('back doors') în reţelele ei de telefonie mobilă pentru ca serviciile secrete chineze să efectueze astfel operaţiuni de spionaj. Huawei a respins aceste acuzaţii, vorbind despre o ''perdea de fum'' lansată de SUA.

La rândul său, directorul operatorului francez de telefonie mobilă Orange, Stéphane Richard, a declarat, legat de acuzaţiile americane, că ''în (această) industrie niciodată nu a fost evidenţiat aşa ceva, niciodată Huawei nu a fost surprins în flagrant delict instalând un dispozitiv de spionaj''. ''Dacă americanii au elemente precise şi concrete, atunci să le comunice'', a punctat el.

Compania Huawei este considerată a fi cea mai avansată pe plan global la capitolul 5G, a 5-a generaţie a tehnologiei reţelelor mobile. Pentru a le oferi garanţii europenilor, ea a anunţat săptămâna trecută că va deschide unităţi de producţie în Europa.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: franta 5g Huawei