x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: Ministrul Justiţiei, convocat în instanţă pentru a fi inculpat sub acuzaţia de conflict de interese

Franţa: Ministrul Justiţiei, convocat în instanţă pentru a fi inculpat sub acuzaţia de conflict de interese

05 Iul 2021   •   20:00

Ministrul francez al Justiţiei, Eric Dupond-Moretti, este convocat pentru 16 iulie pentru a fi inculpat într-o anchetă privind un posibil conflicte de interese între activitatea sa în guvern şi fostele sale funcţii de avocat, a precizat luni pentru AFP o sursă apropiată de acest dosar.

El urmează să fie audiat de magistraţii Curţii de Justiţie a Republicii (CJR), care este singura instanţă din Franţa ce îi poate judeca pe membrii guvernului pentru delicte sau fapte penale comise în exercitarea funcţiei.

Convocarea i-a fost predată ministrului Justiţiei joia trecută, cu ocazia unei percheziţii rarisime derulate la Ministerul Justiţiei în cadrul acestei anchete, potrivit sursei apropiate de dosar.

Cei trei magistraţi ai CJR au percheziţionat joi timp de 15 ore sediul Ministerului de Justiţie.

Unul dintre telefoanele ministrului a fost confiscat cu această ocazie, iar conţinutul unor email-uri ale mai multor colaboratori ai săi a fost verificat, potrivit unei alte surse apropiate de dosar.

Ancheta derulată pentru conflict de interese a fost deschisă în ianuarie, după plângeri depuse de trei sindicate de magistraţi şi de asociaţia Anticor.

Ele îl acuză pe Dupond-Moretti că a profitat de funcţia sa de ministru al Justiţiei pentru a interveni în dosare pentru care fusese anterior avocat.
 

×