x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa s-a declarat „solidară” cu Germania, după expulzarea a doi diplomaţi ruşi de către Berlin

Franţa s-a declarat „solidară” cu Germania, după expulzarea a doi diplomaţi ruşi de către Berlin

06 Dec 2019   •   19:10
Franţa s-a declarat „solidară” cu Germania, după expulzarea a doi diplomaţi ruşi de către Berlin

Franţa s-a declarat vineri „solidară” cu Germania, care a decis să expulzeze doi diplomaţi ruşi după uciderea unui georgian la Berlin, informează AFP.

„Am luat cunoştinţă de decizia germană, o înţelegem, suntem solidari cu Germania”, a declarat preşedinţia franceză, cu trei zile înainte de un summit cu preşedintele rus Vladimir Putin asupra conflictului ucrainean, summit ce va avea loc la Paris.

Guvernul Germaniei i-a reproşat Rusiei că „nu cooperează” pe marginea anchetei asupra morţii lui Tornike K. în august, chiar în centrul Berlinului.

Potrivit parchetului general german, principalul suspect este un cetăţean rus de 54 de ani, arestat sub o falsă identitate imediat după producerea faptelor.

Tornike K. a participat de partea cecenă în al doilea război al Ceceniei împotriva Rusiei, înainte de a se înrola într-o unitate antiteroristă a Ministerului de Interne georgian, menţinând în acelaşi timp legăturile cu mediile islamiste de care era apropiat. Moscova îl considera „terorist”, aminteşte Parchetul german.

Considerând decizia Berlinului „inamicală şi fără fundament”, Moscova a atenţionat că această expulzare nu va rămâne fără consecinţe.

„Aşteptăm ca autorităţile germane să le ceară, când va fi nevoie, partenerilor lor europeni să ia măsuri”, a adăugat Palatul Elysee, declarând totodată că „înţelege” că nu va fi nevoie de aceasta.

În 2018, otrăvirea unui fost dublu agent rus, Serghei Skripal, la Londra, a declanşat o criză diplomatică între europeni, solidari cu Regatul Unit, şi Rusia.

„Este inadmisibil să asasinezi opozanţi pe teritoriile ţărilor partenere”, a mai declarat Preşedinţia franceză.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să aibă o întrevedere cu omologul său rus Vladimir Putin luni, la Palatul Elysee, pentru a relansa negocierile de pace asupra conflictului armat în estul Ucrainei.

Această întâlnire, mediată de Franţa şi Germania - cancelarul federal german Angela Merkel (foto) va fi şi ea prezentă - intervine după trei ani în care negocierile de la cel mai înalt nivel erau practic paralizate.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: expulzare diplomati rusi