x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa și Turcia se contrează și în conflictul din Nagorno-Karabah

Franţa și Turcia se contrează și în conflictul din Nagorno-Karabah

30 Sep 2020   •   21:49
Franţa și Turcia se contrează și în conflictul din Nagorno-Karabah

Franţa şi Turcia s-au acuzat reciproc, miercuri, în privința alimentării conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan pentru controlul asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah, unde confruntările militare continuă, scrie Reuters.

Zeci de persoane au murit, iar alte sute au fost rănite în urma noilor lupte dintre Armenia şi Azerbaidjan, izbucnite duminică.

Multe ţări europene sunt alarmate de atitudinea Turciei, care oferă susţinere Azerbaidjanului în efortul de reocupare a regiunii Nagorno-Karabah, o enclavă a etnicilor armeni pe teritoriul azer care nu este recunoscută de nicio naţiune.

După ce liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat susţinerea Azerbaidjanului, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a subliniat că Turcia va face „ceea ce este necesar”, dacă guvernul azer va solicita ajutor. Cavasoglu a avertizat că solidaritatea Franţei cu Armenia echivalează cu susţinerea ocupaţiei armene în Azerbaidjan.

Luptele se vor încheia dacă forţele armene „se retrag de pe teritoriul nostru”, a afirmat, la rândul său, preşedintele Azerbadjanului, Ilham Aliyev, mulţumind Turciei pentru susţinere.

În replică, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a declarat preocupat de „mesajele beligerante” ale Turciei. Această atitudine „elimină practic orice inhibiţie a Azerbaidjanului în recucerirea regiunii Nagorno-Karabah. Iar noi nu acceptăm aşa ceva”, a spus Macron.

Regiunea Nagorno-Karabah s-a desprins de Azerbaidjan în anii 1990, într-un conflict soldat cu circa 30.000 de morţi.

Relaţiile dintre Franţa şi Turcia sunt tensionate de mai mult timp, din cauza crizelor din Libia, Siria şi estul Mediteranei.

×
Subiecte în articol: franta si turcia