x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța- un val verde pe oceanul absenteismului. Parisul rămâne roșu

Franța- un val verde pe oceanul absenteismului. Parisul rămâne roșu

de Dan Constantin    |    29 Iun 2020   •   09:49
Franța- un val verde pe oceanul absenteismului. Parisul rămâne roșu

Succes spectaculos al verzilor la alegerile municipale din Franța desfășurate duminică, 28 iunie. Ecologișii au câștigat administrarea  unor mari orașe-Lyon, Strasbourg și au contribuit la succesul stângii la Marsilia. Victoria la Paris a Annei Hidalgo este considerată tot o afirmare a ideilor „verzi” care constituie axa programului prin care a fost realeasă această personalitate a socialiștilor francezi.

 Mișcarea lui Macron, partid înființat acum patru ani, victorios în prezidențiale și parlamentare, nu a reușit să treacă succese notabile și în actualul scrutin. Observatorii politici apreciază că succesul verzilor și al uniunii de stînga, care au cucerit victoria în multe orașe mari, îl fragilizează pe Macron în perspectiva prezidențialelor. Premierul Edouard Phillippe, câștigător la Le Havre, îi  întăresc poziția ca administrator bun al crizei sanitare și economice. 

Socialiștii sunt vioara întâi la Paris, Marsilia, Lille, Bordeaux, Nantes, Montpellier, Nancy, Rennes. Extrema dreaptă va administra  Perpignan . 

 Alegerile de duminică au consemnat o prezență redusă la vot- doar 40 la sută, previzibilă din cauza spaimei populației de contaminare.

×