x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fukushima, ignoranţă sau neglijenţă criminală?

Fukushima, ignoranţă sau neglijenţă criminală?

28 Mar 2011   •   13:13
Fukushima, ignoranţă sau neglijenţă criminală?
Sursa foto: /reuters

Accidentul nuclear de la Fukushima i-a prins descoperiţi pe oficialii japonezi. Cel puţin aceasta este concluzia unei anchete Associated Press, potrivit căreia la proiectarea centralei din nord-estul ţării au fost luate în calcul o magnitudine maximă de 8,6 grade pe scara Richter şi valuri tsunami cu o înălţime de şase metri!

Ignoranţă? Neglijenţă criminală? Ambele variante se regăsesc în concluziile raportului AP, conform căruia în proiectarea centralei de la Fukushima s-a ignorat istoria seismică a Japoniei, neglijându-se alte multe dovezi ştiinţifice.

Astfel, proiectarea centralei s-a făcut doar în baza daunelor provocate de cutremure începând din 1896,  neglijându-se episoade înregistrate cu sute de ani în urmă, care au avut o intensitate similară evenimentului din 11 martie 2011.

Practic, scenariul unui cutremur de 9 grade pe scara Richter, altfel spus “cel mai rău scenariu”, nu a fost luat în calcul nicio clipă, contrar “dogmelor” ştiinţifice, după cum a fost total ignorată posibiltatea acumulării stresului tectonic dintre cele două plăci, cel care a provocat, practic, devastatorul seism din 11 martie.

×
Subiecte în articol: cutremur japonia fukushima neglijenta