x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fukushima: Nivel-record de radiaţii între clădirile reactoarelor avariate

Fukushima: Nivel-record de radiaţii între clădirile reactoarelor avariate

de Marina Constantinoiu    |    01 Aug 2011   •   15:26

Un nivel-record de radiatii a fost inregistrat intre cladirile celor doua reactoare avariate ale centralei nucleare de la Fukushima, a anuntat luni compania Tokyo Electric Power (TEPCO), care gestioneaza centrala avariata de cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie, relateaza AFP.

Potrivit TEPCO, nivelul de radiatii atinge cel putin zece sieverti pe ora, in apropierea molozului strans intre reactoarele 1 si 2 ale acestei centrale avariate de puternicul cutremur urmat de un tsunami urias care a devastat nord-estul Japoniei, in urma cu aproape cinci luni.

Cel mai ridicat nivel anterior de radiatii din incinta centralei Fukushima Daiichi a fost inregistrat la 3 iunie. Acesta era de trei pana la patru sieverti pe ora, in interiorul reactorului numarul unu. "Efectuam, in continuare, verificari asupra cauzei unor asemenea niveluri ridicate de radioactivitate", a explicat un purtator de cuvant al TEPCO.

Guvernul si TEPCO prevad, in continuare, sa stabilizeze situatia de la Fukushima, facand eforturi sa aduca reactoarele catre o stare numita de "oprire la rece", pana in ianuarie. De la accident, au avut loc diferite actiuni, pentru coborarea progresiva a temperaturii combustibilului, mai ales cu ajutorul unui sistem de circulare a apei de racire. Dupa 11 martie, in incinta Fukushima a avut loc o serie de avarii, intre care si explozii de hidrogen, care au distrus o parte a cladirilor si au determinat emanatii importante de substante radioactive in mediul inconjurator. Aproximativ 80.000 de persoane, care locuiau, anterior, pe o raza de 20 de kilometri de centrala sau in localitati care au fost deosebit de contaminate, au fost nevoite sa isi abandoneze locuintele, din cauza riscurilor pentru sanatate.

×