x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gaddafi pleacă dacă i se asigură securitatea şi i se dau banii

Gaddafi pleacă dacă i se asigură securitatea şi i se dau banii

de Sînziana Stancu    |    08 Mar 2011   •   09:41
Gaddafi pleacă dacă i se asigură securitatea şi i se dau banii
Sursa foto: /Reuters

155323-.jpgÎn noaptea de luni spre marţi, Gadafi şi-a schimbat gândurile. Se spune că dictatorul ar fi propus parlamentului libian al „rebelilor” să aibă o întâlnire cu el, în urma căreia să decidă instalarea unei perioade de tranziţie, pentru ca astfel el să părăsească paşnic puterea după aproape 42 de ani, dar să nu plece totuşi cu mâna goală, ci cu o sumă consistentă de bani. În plus, a cerut garanţii ferme, sub forma imunităţii penale,  că nu va fi arestat şi judecat pentru evenimentele sân­ge­roa­se produse în timpul revoltelor li­biene ce au vizat alungarea lui de la putere şi nici pentru victimele pe care le-a făcut regimul său de-a lungul ani­lor, dezvăluie Daily Mail citând postul de televiziune arab Al Jazeera.

Consiliul rebelilor care-şi au fieful în oraşul Benghazi (estul Libiei) i-a respins însă „oferta” mărinimoasă, de a-i lăsa pe libieni să-şi aleagă singuri viitorul, fiind de părere că o asemenea ieşire „onorabilă” din scena politică ar ofensa chiar victimele regimului său, pentru care el ar fi exonarat de orice răspundere printr-o eventuală imunitate penală.

Pentru Colonel a mediat cu rebelii un fost prim-ministru libian, Jadallah Azzouz Talhi, care le-a propus constituirea unui comitet format din membi ai Congresului General al Poporului, căruia Gadafi să-i predea oficial puterea. Tahli, o figură importantă a puterii libiene din anii ’80, le ceruse mai înainte rebelilor să găsească o cale pentru dialog, această solicitare însemnând cel mai clar indiciu de până acum că Gadafi ar fi pregătit să ajungă la un compromis cu opozanţii regimului său. Apelul lansat de Tahli către rebeli a fost, de altfel, transmis şi de televiziunea de stat, ceea ce însemna că „emana” chiar de la liderul libian. Întrebat despre apelul lui Tahli, unul dintre reprezentanţii rebelilor, Ahmed Jabreel, a declarat: „Tahli este o bună cunoştinţă de-a mea şi se bucură de mare respect în Libia, fiind unul dintre cei care i s-au opus lui Gadafi. Însă noi am făcut cunoscut faptul că orice fel de negociere va trebui să se facă având la bază ideea că Gadafi va demisiona. Fără aceasta, nu va exista nici un fel de compromis.”

Două publicaţii arabe, cotidianul Asharq Al Awsat, cu sediul în Londra şi cotidianul Al Bayan, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, scriseseră mai înainte că Gadafi caută o cale de scăpare. În acelaşi timp, fiul său Saadi, despre care se vorbea că este fiul preferat al dictatorului libian şi, cel mai probabil, succesorul lui la putere, încerca să intimideze Libia, spunând poporului că va ajunge în război civil dacă tatăl său îşi va lua mâna de pe ea.

×