x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gafă diplomatică a ambasadorului român la Berna

Gafă diplomatică a ambasadorului român la Berna

de Alexandru Mateescu    |    29 Iun 2011   •   21:00
Gafă diplomatică a ambasadorului român la Berna

Cu doar doua zile inainte de vizita la Bucuresti a presedintei Confederatiei Elvetiene, Michelin Calmy Rey, cotidianul Le Temps a publicat articolul 'Le consulat roumain doit attendre', din care reiese gafa diplomatica comisa de Ionel Nicu Sava, ambasadorul Romaniei la Berna. Mergand inapoi pe firul evenimentelor, trebuie amintit ca la 12 mai 2011 cotidianul Le Temps anunta deschiderea unui nou consulat al Romaniei la Lausanne (v. articolul La Roumanie va ouvrir un consulat à Lausanne), precum si o ceremonie la Berna cu participarea regelui Mihai.

Ziaristii de la cotidianul elvetian au urmarit evolutia evenimentelor si, vazand ca nu se intampla nimic din ceea ce fusese anuntat, au solicitat lamuriri la Departamentul Federal de Externe (DFAE). La 28 iunie, cotidianul Le Temps publica un nou articol pe aceeasi tema inti­tulat de data aceasta 'Le consulat roumain doit attendre' din care aflam ca nu exista inca acordul Guvernului Elvetiei pentru deschiderea Consula­tului de la Lausanne. Cu alte cuvinte, ca, in pofida uzantelor diplomatice, am­basadorul Sava a anuntat des­chi­derea unui consulat inainte de a obtine aprobarea tarii gazda. Si pentru ca mirarea sa ne fie totala, mai aflam si ca, dupa ce a solicitat la 15 martie deschiderea consulatului, ambasada nu a mai raspuns Departamentului Federal de Externe, care la 6 aprilie i-a solicitat amanunte despre aceasta propunere.

Cum explica MAE aceasta intarziere nepoliticoasa, de aproape trei luni? Si-a pierdut Romania interesul de a deschide un consulat la Lausanne sau a facut ambasadorul Sava un demers pentru care nu avea aprobarea MAE? Presedinta Elvetiei are delicatetea – scrie articolul – de a nu aborda subiectul in convorbirile de la Bucuresti. Administratia Pre­zi­den­tia­la, nemultumita probabil de activi­t­a­tea ambasadorului Sava, l-a re­che­mat inainte de termen. La 13 mai, presedintele Traian Basescu a semnat decretele de rechemare in tara a 17 ambasadori, printre care si a lui Ioan Nicu Sava. Dar care e reactia MAE fata de aceste persoane nepricepute care se doresc diplomati? Nu ar trebui ei sa raspunda pentru deserviciile pe care le fac tarii, ce ii plateste cu bani grei?

×
Subiecte în articol: externe