x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Generarea de bitcoin în China ar putea egala în curând emisiile de carbon ale unor țări europene

Generarea de bitcoin în China ar putea egala în curând emisiile de carbon ale unor țări europene

11 Apr 2021   •   22:30
Generarea de bitcoin în China ar putea egala în curând emisiile de carbon ale unor țări europene

Popularitatea crescândă a bitcoin ar putea avea un efect negativ de lungă durată asupra mediului, în condițiile în care generarea criptomonedelor necesită cantități semnificative de putere de calcul și de energie electrică, iar creșterea achizițiilor lasă în urmă o amprentă de carbon puternică.

Numai în China, bitcoin va genera peste 130 de milioane de tone de emisii de carbon până în 2024, potrivit unui nou studiu publicat în revista științifică Nature Communications, citat de CNN.

Cantitate de gaze cu efect de seră depășește emisiile anuale totale din Republica Cehă și Qatar în 2016. Blockchain-ul bitcoin ar putea consuma la fel de multă energie pe an ca țări mici și mijlocii, cum sunt Danemarca, Irlanda sau Bangladesh, potrivit lui Sinan Kufeogl, cercetător asociat în inginerie civilă la Universitatea din Cambridge.

Pe măsură ce bitcoin a crescut în popularitate, China a devenit un mecca al tehnologiei. Dacă industria bitcoin a Chinei ar fi o țară, consumul său total de energie s-ar fi clasat pe locul 12 la nivel global în 2016, înaintea unor economii majore precum Italia și Arabia Saudită, potrivit studiului. Cu hardware specializat și electricitate ieftină ușor disponibilă, țara reprezintă acum mai mult de 75% din puterea rețelei bitcoin - energia pe care o utilizează un computer pentru a rula și rezolva algoritmii care generează noi criptomonede și permit tranzacțiile.

Hardware-ul de extragere a criptomonedelor rulează constant, ceea ce crește și consumul de energie. Între 1 ianuarie 2016 și 30 iunie 2018, operațiunile pentru generarea a patru criptomonede majore au eliberat până la aproximativ 13 milioane de tone de dioxid de carbon, potrivit unui studiu separat în revista de cercetare Nature Sustainability.

Creșterea acestor emisii ar putea avea implicații masive pentru întreaga planetă.

China este un semnatar cheie al Acordului de la Paris și s-a angajat să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2060. Dar țara rămâne cel mai mare generator, la nivel mondial, de gaze cu efect de seră, iar autorii studiului spun că exploatarea bitcoin ar putea compromite încercările țării de a reduce emisiile.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bitcoin china