x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Genocid!" Parlamentul Olandei dă verdictul asupra abuzurilor din provincia chineză Xinjiang

"Genocid!" Parlamentul Olandei dă verdictul asupra abuzurilor din provincia chineză Xinjiang

25 Feb 2021   •   21:45
"Genocid!" Parlamentul Olandei dă verdictul asupra abuzurilor din provincia chineză Xinjiang

Parlamentul Olandei a aprobat, joi, o moţiune prin care consideră "acte de genocid" acţiunile autorităţilor chineze împotriva etnicilor uiguri din provincia Xinjiang, informează agenţia Reuters.

"În China au loc acte de genocid asupra minorităţii uigure", arată moţiunea aprobată de Parlamentul olandez.

Decizia Parlamentului olandez este prima a unei instituţii dintr-un stat european de a cataloga "genocid" abuzurile asupra uigurilor. Departamentul de Stat din SUA şi Parlamentul Canadei au adoptat poziţii similare.

Formaţiunea premierului în exerciţiu Mark Rutte, Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD), a votat împotriva moţiunii, care nu are caracter obligatoriu şi nu formulează solicitări adresate Guvernului olandez.

Administraţia Chinei a respins, luni, "atacurile calomnioase" referitoare la situaţia uigurilor şi altor grupuri etnice din regiunea Xinjiang, insistând că sunt respectate drepturile în domeniul muncii şi libertatea religioasă.

Activişti pentru drepturile omului şi experţi ONU acuză că aproximativ un milion de musulmani sunt deţinuţi în centre speciale din provincia Xinjiang. Beijingul susţine că nu există abuzuri, argumentând că sunt centre vocaţionale, pentru combaterea extremismului.

"În Xinjiang este stabilitate socială şi o dezvoltare solidă, după patru ani în care nu au mai fost cazuri teroriste", a declarat Wang Yi, ministrul chinez de Externe, în cursul unei reuniuni a Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Wang Yi a subliniat că în provincia Xinjiang sunt 24.000 de moschei, subliniind că sunt respectate şi drepturile în domeniul muncii. "Datele de bază arată că nu a existat niciodată un aşa-numit genocid, muncă forţată sau acţiuni de reprimare religioasă în Xinjiang. Aceste acuzaţii inflamatoare sunt inventate din ignoranţă şi prejudecăţi, este o atitudine maliţioasă şi motivată politică. Sunt atacuri calomnioase", a argumentat ministrul chinez de Externe.

Administraţia Joseph Biden a anunţat în ianuarie că menţine evaluarea Departamentului de Stat privind acte de genocid comise în Xinjiang.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: genocid uiguri