x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania îşi reduce exporturile de arme

Germania îşi reduce exporturile de arme

26 Iun 2019   •   17:35
Germania îşi reduce exporturile de arme

Guvernul german a decis miercuri să reglementeze suplimentar exporturile sale de arme, interzicând în special vânzările de arme uşoare către ţări nemembre ale NATO şi UE, relatează AFP. 

Consensul în jurul noilor reglementări, care actualizează cadrul general al unei legi care datează din 2000, pune capăt mai multor luni de fricţiuni între partenerii conservatori şi social-democraţi ai fragilei coaliţii guvernamentale a Angelei Merkel. 

În viitor, exporturile de arme uşoare către ţări terţe (în afara UE şi NATO) "nu vor mai fi autorizate din principiu", a anunţat Ministerul Economiei, care răspunde de acest dosar. O măsură în mare parte simbolică, aceste exporturi ridicându-se anul trecut la circa 400.000 de euro. 

Exporturile altor echipamente militare vor fi interzise "în caz de conflicte interne armate şi de suspiciuni suficiente privind abuzuri care antrenează o represiune internă sau încălcări continue şi sistematice ale drepturilor omului", precizează documentul. 

Întrebat despre acest subiect, guvernul de la Berlin nu a precizat totuşi care sunt ţările vizate. 

Chestiunea exporturilor de arme constituie un măr al discordiei între partenerii coaliţiei guvernamentale, în special livrările de arme către statele implicate în conflictul din Yemen. 

Berlinul a decretat în cele din urmă un moratoriu privind vânzările de arme către Riad după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în octombrie 2018 şi l-a prelungit în martie cu şase luni. 

De asemenea, guvernul german a decis miercuri să limiteze transferurile de tehnologie de apărare către ţările terţe. 

În final, acesta şi-a reafirmat "susţinerea politică pentru cooperarea în materie de armament la nivel european". Partenere în mai multe sisteme de armament, Franţa şi Marea Britanie reproşează Berlinului că pune în pericol aceste proiecte înăsprind condiţiile de export.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: germania exporturi de arme