x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania: Semne de aplanare a crizei politice

Germania: Semne de aplanare a crizei politice

27 Iun 2018   •   08:24
Germania: Semne de aplanare a crizei politice

Cancelarul german Angela Merkel, angajată într-o confruntare cu aripa dreaptă a coaliţiei sale privind politica în domeniul migraţiei în Germania, a lansat marţi semne că ar dori să aplaneze disputa cu aliatul bavarez, care părea de asemenea dispus la o rezolvare a situaţiei.

 

"Avem un destin comun", a spus Merkel la o reuniune parlamentara a conservatorilor. "Ne-am demonstrat forţa şi o vom demonstra şi în viitor", a adaugat seful executivului, referindu-se la alianţa istorică încheiată după războiul între partidul său conservator Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi formaţiunea bavareză CSU, cu care se află într-un conflict acut de natură să ameninţe stabilitatea guvernului.

Un înalt responsabil al CSU, Alexander Dobrindt, a evocat de asemenea un "destin comun" al celor două partide. "Obiectivul nostru este să rămânem aşa", a asigurat el. În acelaşi timp, ministrul de interne şi totodată liderul CSU, Horst Seehofer, care a avut schimburi de replici dure cu cancelarul privind problema migraţiei, a exclus marţi destrămarea coaliţiei guvernamentale CDU/CSU şi social-democraţi (SPD).

De mai bine de două săptămâni, cancelarul se opune deschis lui Seehofer în problema primirii de noi migranţi, chiar dacă numărul sosirilor în Germania este astăzi infinit mai mic faţă de afluxul unui milion de persoane 2015 şi 2016. Susţinător al liniei dure, Seehofer a dat un ultimatum lui Merkel ca ea să găsească o soluţie cu partenerii europeni în cadrul viitorului Consiliu, preconizat pentru joi şi vineri la Bruxelles.

În caz contrar, el ameninţă să întoarcă de la frontiera germană toţi migranţii deja înregistraţi în alte ţări din UE. Angela Merkel refuză orice decizie unilaterală a Germaniei şi doreşte să privilegieze acorduri bilaterale sau multilaterale cu ţările prin care migranţii intră în UE, cum ar fi Italia. AGERPRES

×