x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gest comentat intens de palestinieni după înmormântarea lui Shimon Peres

Gest comentat intens de palestinieni după înmormântarea lui Shimon Peres

30 Sep 2016   •   18:25
Gest comentat intens de palestinieni după înmormântarea lui Shimon Peres

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi-au strâns îndelung mâna vineri, cu prilejul funeraliilor fostului preşedinte israelian Shimon Peres de la Ierusalim, provocând o dezbatere aprinsă printre palestinieni, relatează AFP.

Înregistrarea video cu strângerea de mână dintre Abbas şi Netanyahu a fost intens partajată pe reţelele de socializare, numeroşi palestinieni condamnând participarea la funeralii a preşedintelui palestinian.

Sub cortul instalat pentru primirea liderilor străini veniţi să asiste la funeralii, Mahmoud Abbas şi Benjamin Netanyahu au schimbat câteva cuvinte.

'Sunt încântat să vă revăd, a trecut mult timp', i-a spus Abbas în engleză şeful guvernului israelian, după care a salutat-o pe soţia sa, Sara Netanyahu, potrivit unei înregistrări difuzate de purtătorul de cuvânt al prim-ministrului.

Cei doi oameni politici nu şi-au mai strâns mâna de la summitul privind combaterea încălzirii globale de la Paris, în urmă cu aproape un an. Abbas nu a mai efectuat o vizită oficială la Ierusalim de ani de zile, preşedintele palestinian având nevoie de un acord special din partea israelienilor pentru a merge în Oraşul sfânt.

Niciun preşedinte arab nu a participat la funeraliile lui Shimon Peres de vineri. Egiptul, una din cele două ţări arabe care a făcut pace cu Israelul, l-a trimis la funeralii pe ministrul de externe.

Mahmoud Abbas a venit la funeralii însoţit de numărul doi din Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, Saeb Erakat.

Erakat a participat la negocierea acordurilor de la Oslo, pentru care Shimon Peres a obţinut Premiul Nobel pentru Pace, alături de liderul palestinian Yasser Arafat şi prim-ministrul israelian de la acea vreme, Yitzhak Rabin, care ulterior a fost asasinat.

Mahmoud Abbas a salutat miercuri memoria 'unui partener pentru pacea celor viteji'. El a fost dur criticat de Hamas pentru participarea la funeraliile lui Peres, un 'criminal' pentru mişcarea islamistă şi pentru simplii palestinieni, notează AFP.

Participând la aceste funeralii, el 'trădează sângele palestinian vărsat' şi 'încurajează normalizarea' relaţiilor cu Israel, a acuzat Hamas într-un comunicat.

În Gaza, zeci de militanţi s-au adunat în jurul prânzului şi au ars drapele israeliene, precum şi portrete ale lui Netanyahu, Peres şi Barack Obama, relatează jurnaliştii AFP din enclava palestiniană sub blocadă israeliană.

Pe reţelele sociale, un hashtag în arabă care înseamnă 'să prezinţi condoleanţe pentru moartea lui Peres este trădare', a fost utilizat intensiv pe Twitter.

Unii internauţi palestinieni s-au amuzat pe seama faptului că preşedintele a trebuit să solicite autorităţilor israeliene un permis de intrare, o procedură care îşi are originea chiar în acordurile de la Oslo, care au pus bazele autonomiei palestiniene şi urmau să ducă la încheierea unui tratat de pace.

Un internaut care a folosit numele Tweet_Palestine a denunţat deplasarea lui Abbas şi a 'mercenarilor săi'. 'Nu este o surpriză că criminalii de război se salută între ei', a afirmat el.

Ali Abunimah, militant şi fondator al unui site de informaţii privind palestinienii foarte urmărit pe Twitter, s-a revoltat împotriva faptului că Abbas s-a ridicat la trecerea militarilor care flancau sicriul, în condiţiile în care 'aceleaşi forţe ale armatei israeliene îşi continuă crimele asupra poporului său'.

'Preşedintele Abbas îşi face datoria către poporul său şi nu poate fi blamat în condiţiile în care nu face decât să accepte realitatea ocupaţiei sioniste', a apreciat la rândul său un alt internaut, Brahim Boukala, pe Facebook.

AGERPRES

×