x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia nu mai are voie să-şi încaseze taxele.

Grecia nu mai are voie să-şi încaseze taxele.

30 Mai 2011   •   09:40
Grecia nu mai are voie să-şi încaseze taxele.

Potrivit Financial Times, grecilor li se vor impune conditii socante pentru a beneficia de un nou acord financiar. Autoritati din afara tarii vor prelua controlul asupra colectarii taxelor si impozitelor, dar si in cazul privatizarilor. Noile masuri de austeritate ar putea fi impuse din afara tarii, iar Grecia ar putea ramane, temporar, fara Guvern.

Deocamdata autoritatile internationale si cele elene nu au confirmat informatiile, anunta realitatea.net.
Grecia spera sa obtina din vanzarea unor companii de stat si a unor proprietati 50 de miliarde de euro pana in 2015. In perioada 2011-2013, statul elen are in plan atragerea a 15 miliarde de euro, dupa vanzarea mai multor porturi, aeroporturi, dar si a unui cazino, potrivit Business Insider.

Defcitul Greciei a fost de 10,5% din PIB in 2010 si ar trebui coborat la 7,5% din PIB pana la sfarsitul anului si la 1% pana in 2015. Pentru a rezista insa pana in 2015, Grecia are nevoie de bani. Fondurile statului se vor termina pana pe 18 iulie, asa ca daca finantatorii Greciei nu se vor pune de acord sa elibereze urmatoarea transa de 12 miliarde euro din acord, Grecia va intra in default.

UE ar putea bloca plata ultimei transe din imprumutul alocat Greciei

Uniunea Europeana ar putea bloca plata unor noi transe din imprumutul alocat Greciei, daca tara nu va oferi garantii ca isi poate plati datoriile, a avertizat comisarul european de finante Olli Rehn. Intr-un interviu acordat Der Spiegel, Rehn s-a alaturat avertismentelor facute de FMI saptamana trecuta, potrivit carora ar putea bloca creditul, de teama ca Grecia nu isi va putea achita datoriile. "Noi, europenii, impunem aceleasi conditii ca FMI si cerem baze pentru a crede ca Grecia ia masuri pentru a-si achita datoria", a spus comisarul pentru afaceri financiare.

El a subliniat ca totul depinde de decizia comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene si a atras atentia ca situatia este "foarte grava". Un raport de audit din partea celor trei institutii se pare ca va arata ca Grecia nu a indeplinit niciuna dintre conditiile de politica fiscala pentru primirea imprumutului.

Anterior, presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, si-a exprimat indoieli in legatura cu deblocarea celei de a treia si ultime transe a pachetului de salvare in valoare de 110 miliarde de euro alocat Greciei. Pe de alta parte, ministrul grec de finante, Giorgios Papakonstantinou a spus ca guvernul sau este increzator ca va primi banii. Intre timp, proteste pe scara larga au avut loc duminica la Atena si in alte orase din Grecia, in legatura cu reducerile bugetare si planurile iminente de privatizare.

×