x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia supune planul de salvare unui referendum

Grecia supune planul de salvare unui referendum

31 Oct 2011   •   18:06
Grecia supune planul de salvare unui referendum

Premierul elen Georgios Papandreou a anuntat luni ca noul plan de salvare a Greciei, anuntat saptamana trecuta de Uniunea Europeana, va fi supus unui referendum. “Avem incredere in cetateni, in judecata lor, credem in deciziile lor', le-a spus Papandreou parlamentarilor socialisti, partidul din care provine, fara insa sa ofere o data certa pentru aceasta consultare publica.

Majoritatea grecilor, 60 la suta, au reactionat negativ la noul acord european de sustinere financiara, cu 130 de miliarde de euro, a Greciei, intrucat considera ca va afecta suveranitatea tarii, potrivit unui sondaj citat de Reuters.

Pachetul de sprijin prevede ca bancile, fondurile de pensii si asiguratorii sa accepte o reevaluare in scadere a datoriilor Greciei cu 50%, astfel incat acestea sa ajunga la 120% din PIB pana in 2020. Datoriile totale ale Greciei, de peste 350 miliarde de euro, vor atinge la sfarsitul acestui an 160% din PIB, potrivit estimarilor.

Multi greci se tem insa ca tara lor va suporta insa o reducere a suveranitatii. Declaratia finala a summitului de saptamana trecuta mentioneaza ca reprezentantii Comisiei Europene, ai FMI si ai Bancii Centrale Europene se vor afla permanent la Atena, pentru a asigura un mecanism de supraveghere imbunatatit.

×