x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gura lui Trump amenință securitatea națională a SUA

Gura lui Trump amenință securitatea națională a SUA

de Şerban Mihăilă    |    12 Noi 2020   •   00:17
Gura lui Trump amenință securitatea națională a SUA

În calitate de președinte, Donald Trump a dezvăluit în mod selectiv informații secrete extrem de sensibile, pentru a-și ataca adversarii, a obține avantaje politice, a intimida guverne străine sau, pur și simplu, pentru a epata în fața unor dictatori, punând astfel în pericol capacitatea de acțiune a serviciilor americane de spionaj. Ca fost președinte, sunt șanse foarte mari ca Trump să facă același lucru, creând pentru administrația Biden o dilemă uriașă în privința protejării securității naționale. 

 

Toți foștii președinți părăsesc Casa Albă, cunoscând secrete extrem de importante pentru securitatea națională, precum procedurile pentru lansarea armelor nucleare, stadiul de dezvoltare a sistemelor militare de înaltă tehnologie și, nu în ultimul rând, întreaga structură a serviciilor americane de informații, inclusiv rețeaua externă de spioni și date din interiorul guvernelor străine. Niciunul dintre noii șefi ai administrației de la Washington nu a avut însă mai multe motive de îngrijorare că predecesorul său ar putea divulga secrete vitale pentru țară decât președintele ales, Joe Biden, au declarat oficialități americane pentru „The Washington Post”. Trump nu numai că are un trecut bogat în privința dezvăluirilor, dar prezintă și simptomele clasice ale unui risc pentru contraspionaj: el este extrem de furios pe aparatul de stat american, în special pe ceea ce consideră a fi conspirația „statului nevăzut”, care, în opinia lui, ar fi încercat să-i pună bețe în roate în alegerile din 2016 și, acum, ar vrea să-i fure un nou mandat la Casa Albă. Mai mult, apreciază experții în spionaj citați de ziarul american, Trump va fi confruntat atunci când va părăsi Biroul Oval, ca om de afaceri, cu datorii uriașe, inclusiv sute de milioane de dolari, din împrumuturi garantate personal. Acest lucru l-ar putea face să dezvăluie secrete în schimbul obținerii unor favoruri, în încercarea de a intra în grațiile unor potențiali clienți din țări străine sau pentru a se răzbuna pe adversarii săi. 

 

Haotic și periculos

 

Dincolo de toate aceste motive de îngrijorare, Trump rămâne o persoană haotică, neglijentă și neatentă la cei din jur, susțin oficialități care au lucrat cu miliardarul de la Casa Albă. De-a lungul timpului, în sesiunile de informare primite din partea șefilor serviciilor secrete, el nu a dovedit că înțelege pe deplin cum funcționează sistemul de securitate națională, iar această ignoranță poate fi cea mai bună contragreutate la riscul reprezentat de Trump. „Un președinte documentat și informat, având personalitatea lui Trump, inclusiv lipsa sa de disciplină, ar fi un dezastru dacă ar divulga secrete. Singura salvare este faptul că Trump nu a fost niciodată atent!”, spune Jack Goldsmith, care a condus Biroul de consultanță legală din Departamentul Justiției pe vremea lui George W. Bush. „Probabil, Trump nu știe prea multe despre colectarea datelor. Însă el tot știe câte ceva!”, afirmă și generalul în rezervă Peter B. Zwack, fost ofițer de informații, care a servit drept atașat militar al SUA în Rusia, între 2012 și 2014. Trump cunoaște informațiile primite de la spionii americani și de la platformele de colectare ale SUA, iar asta ar putea expune sursele, chiar dacă președintele în funcție nu știe cu exactitate cum au fost obținute aceste date. În 2017, în timpul unei întrevederi avute cu ministrul rus de Externe în Biroul Oval, Trump s-a lăudat cu capacitatea serviciilor sale secrete, dezvăluind informații clasificate extrem de sensibile primite de SUA din partea unui anumit stat aliat, în legătură cu pericolul reprezentat de Stat Islamic pentru zborurile aeriene, și expunând astfel sursa respectivă. În august 2019, în încercarea de a intimida Teheranul, el a transmis prin Twitter imaginea aeriană a unei platforme iraniene de lansare. Astfel de fotografii sunt extrem de bine protejate, deoarece pot oferi detalii exacte despre mijloacele de spionaj utilizate de SUA. Trump și-a dovedit însă și pe plan intern disponibilitatea de a dezvălui secrete, în avantaj politic. În războiul contra democraților, el a declasificat documente despre presupusul amestec al Rusiei în alegerile americane din 2016. Potrivit unor oficialități americane, acest lucru ar putea afecta serios sursele de spionaj ale SUA în Rusia. 

 

Biden, legat de mâini

 

Din punct de vedere legal, administrația Biden nu poate face prea multe pentru a împiedica eventuala răspândire a secretelor naționale de către Trump. Foștii președinți nu semnează acorduri de confidențialitate când părăsesc Casa Albă. Mai mult, ei pot accesa în continuare documente secrete legate de administrația pe care au condus-o. Ultima linie de apărare, ca multe alte capitole din mandatul lui Trump, ar putea fi una fără precedent: urmărirea penală, conform Legii Spionajului, a unui fost președinte al SUA, devenit între timp un cetățean lipsit de imunitate.

 

„Oricine e nemulțumit sau se simte nedreptățit este un risc pentru divulgarea informațiilor secrete. Trump corespunde acestui profil!”

David Priess, fost ofițer CIA

 

×