x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Guvernul de uniune naţională din Israel a primit susţinerea Knessetului

UPDATE Guvernul de uniune naţională din Israel a primit susţinerea Knessetului

17 Mai 2020   •   18:15
UPDATE Guvernul de uniune naţională din Israel a primit susţinerea Knessetului
Sursa foto: Sursa Hepta

Parlamentul Israelului s-a pronunţat, duminică după-amiază, în favoarea învestirii Guvernului de uniune naţională, care va fi condus iniţial de Benjamin Netanyahu, iar în a doua etapă de Benjamin Gantz.

Knessetul s-a pronunţat în favoarea Guvernului de uniune naţională, cu un raport de voturi de 73/46, potrivit cotidianului Times of Israel.

Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud (dreapta) şi Benjamin Gantz, liderul alianţei de centru Albastru & Alb, au semnat în aprilie un acord privind o coaliţie care să susţină un guvern de uniune naţională, după un impas politic de aproape un an şi jumătate, în care au fost organizate trei scrutine parlamentare anticipate.

În discursul rostit în Knesset, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că autoritatea israeliană ar trebui extinsă în zone din Cisiordania.

Administraţia SUA consideră că discuţiile despre posibila anexare de către Israel a unor zone din Cisiordania "ar trebui să aibă loc în cadrul negocierilor directe între Israel şi palestinieni pe tema planului de pace elaborat de preşedintele Donald Trump", a comunicat, sâmbătă, Departamentul de Stat.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat. vineri, într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel, că eventuala anexare de către Israel a unor zone din Cisiordania ar conduce la un "conflict masiv".

Franţa a îndemnat statele partenere din UE să analizeze posibilitatea de a ameninţa Israelul cu o reacţie dură dacă va aplica planul de anexare a unor zone din Cisiordania.

Mediafax

UPDATE 1 Premierul  Benjamin Netanyahu şi-a prezentat noul guvern de uniune în fața parlamentului, așa cum a stabilit cu fostul său rival politic Benny Gantz, transmite dpa. Cei doi vor asigura conducere rotativă a executivului.

"Aceasta este o zi importantă pentru statul Israel. Noul guvern este format cu sprijinul majorităţii Israelului şi va fi guvernul tuturor israelienilor. A sosit timpul să extindem legea israeliană asupra coloniilor (Cisiordania) şi să începem un nou capitol în istoria sionismului. Acest pas va aduce mai aproape pacea cu palestinienii şi va fi realizat în coordonare cu Statele Unite", a declarat prim-ministrul.

Discursul a fost boicotat de deputaţi din opoziţie, printre care Ahmed Tibi din Lista Comună Arabă.

Guvernul este alvătuit din 36 de miniştri, cel mai numeros din istoria Israelului.

 

ȘTIRE INIȚIALĂ Israelul va avea un nou guvern, începând de astăzi, după 18 luni de criză politică și trei runde de alegeri, încheiate cu rezultate indecise, transmite dpa. 
Primele şase luni a guvernului de urgenţă naţională se vor axa pe combatarea epidemiei de coronavirus şi a consecinţelor ei economice. Israelul a trecut prin trei alegeri parlamentare într-un singur an, ultimele desfășurându-se pe 2 martie.

Deși Benjamin Netanyahu este acuzat de corpuție, iar procesul său va începe peste o săptămână. El va fi din nou premier, împărţind prin rotaţie conducerea guvernului, cu rivalul său Benny Gantz.

Netanyahu este liderul partidului de centru-dreapta Likud Party și va fi primul care va conduce noul executiv, pentru o perioadă de 18 luni. Din noiembrie 2021 guvernul va fi preluat de Gantz, lider al Alianţei Albastru şi Alb.

Pe perioada când Netanyahu va fi premier, Gantz va fi prim-ministru supleant, un post nou, şi va ave și portofoliul de ministru al apărării.

Învestirea a fost programată joi, însă a fost amânată în ultimul moment, când şedinţa din Knesset (parlamentul israelian) urma să înceapă, pentru a-i lăsa lui Netanyahu mai mult timp la dispoziţie să repartiza=eze portofoliile către membrii Likud, care vor intra în guvern.

Acordul între cei doi rivali a însemnat încălcarea de către Gantz a promisiunii că nu va accepta niciodată să facă parte dintr-un guvern condus de Netanyahu. Gantz a explicat însă că Israelul are nevoie de un guvern stabil pentru a combate epidemia de coronavirus

Benjamin Netanyahu, singurul şef de guvern din istoria Israelului inculpat în timpul mandatului, va fi judecat din 24 mai pentru fraudă, abuz de încredere şi mită în trei dosare distincte. El se declară nevinovat şi victima unei 'vânători de vrăjitoare'. Totodată, Netanyahu este cel mai longeviv premier din istoria acestei țări. 

×
Subiecte în articol: Israel nou guvern benjamin netanyahu