x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul premierului bulgar Boiko Borisov rămâne la putere, în pofida protestelor și a corupției

Guvernul premierului bulgar Boiko Borisov rămâne la putere, în pofida protestelor și a corupției

21 Iul 2020   •   12:55
Guvernul premierului bulgar Boiko Borisov rămâne la putere, în pofida protestelor și a corupției
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Guvernul de centru-dreapta de la Sofia a trecut cu bine în urma moțiunii de cenzură depuse în parlament de opoziţia socialistă. Împotriva moţiunii au votat 124, dintre cei 240 de parlamentari bulgari, iar 102 de parlamentari au susţinut moţiunea.

Este cea de-a cincea moţiune de cenzură depusă contra actualei coaliţii guvernamentale, formate în 2017, transmite Reuters.

Moţiunea a fost depusă la 15 iulie de către Partidul Socialist bulgar și a cerut demisia guvernului Borisov, pe fondul protestelor împotriva corupţiei.

Premierul Boiko Borisov a anunțat, săptămâna trecută, că va lua o decizie privind rămânerea sa la conducerea guvernului după ce va reveni de la summitul extraordinar al UE de la Bruxelles. El a mai precizat că Bulgaria trebuie să reziste iminentei crize economice, provocată de pandemia de coronavirus.

În ultimele săptămâni au avut loc proteste în toate țara prin  care s-a cerut demisia acestuia, aflat în funcţie din 2009, şi pe cea a procurorului general, Ivan Gheşev, pe fondul corupţiei la nivel înalt care a slăbit instituţiile statului şi a favorizat îmbogățirea marilor afaceriști.

Manifestațiile s-au desfășurat la Sofia, Varna, Burgas şi Plovdiv.

Alegerile parlamentare din Bulgaria sunt prevăzute pentru luna martie 2021. 

×
Subiecte în articol: bulgaria boiko borisov proteste coruptie sofia