x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hackerii ruși opresc pompele de benzină în SUA. Moscova se jură că nu e de vină

Hackerii ruși opresc pompele de benzină în SUA. Moscova se jură că nu e de vină

de Şerban Mihăilă    |    12 Mai 2021   •   07:53
Hackerii ruși opresc pompele de benzină în SUA. Moscova se jură că nu e de vină

Închiderea celei mai mari conducte de petrol din estul Statelor Unite, în urma unui atac de tip ransomware executat de un grup infracțional de hackeri de pe teritoriul Rusiei, pune din nou la grea încercare relațiile dintre Casa Albă și Kremlin, aflate deja la un minim istoric, după preluarea președinției americane de către Joe Biden. Chiar dacă, din lipsă de probe, liderul american nu a acuzat deocamdată direct Moscova pentru atacul care a provocat panică și creșterea prețului la carburant în SUA, el a dat de înțeles că guvernul rus are partea sa de vină.

La trei zile după ce a fost nevoită să-și oprească activitatea și să-și închidă sistemele de control ale rețelei sale de conducte din rațiuni de securitate, compania „Colonial”, unul dintre cei mai mari distribuitori de carburant din SUA, anunța, luni, că „segmente ale oleoductului sunt acum reconectate online”. Compania americană, paralizată timp de câteva zile de atacul hackerilor, a precizat că se îndreaptă spre redeschiderea parțială a celor 8.850 de kilometri de conductă, care reprezintă cea mai mare rețea de carburant ce se întinde între Texas și New York. Reprezentanții societății „Colonial”, citați de publicația „The Wall Street Journal” (WSJ), afirmau că lucrează la un plan pentru „restabilirea substanțială a serviciului operațional până la sfârșitul săptămânii”. „«Colonial» ne-a informat că nu a suferit defecțiuni și poate fi reconectată online relativ rapid”, fără a fi înregistrate până acum întreruperi notabile de carburant, susținea, pe de altă parte, de la Casa Albă, consilierul prezidențial adjunct pe probleme de Securitate Națională, Elizabeth Sherwood Randall, adăugând că Biden este informat din oră în oră asupra incidentului care amenința să afecteze grav aprovizionarea cu benzină, motorină și combustibil de avion pe întreaga coastă de est a SUA. Efectele acestei crize fără precedent nu au întârziat să apară. Fără a putea anticipa cu exactitate deznodământul incidentului care a blocat una dintre cele mai mari conducte de petrol din SUA, comercianții din domeniul energiei au pus presiune pe șoferi, crescând prețurile la pompă, în benzinării, în special în zonele afectate direct de închiderea oleoductului. Conform analiștilor citați de WSJ, prețurile ar putea crește în continuare, dacă oleoductul nu va fi repus în funcțiune în următoarele zile.

Pirații ruși

În timp ce operațiunea informatică lansată contra companiei americane începea să producă primele efecte, FBI anunța, tot la începutul acestei săptămâni, că grupul de hackeri aflați în spatele atacului de tip ransomware a fost identificat. Este vorba despre gruparea infracțională „DarkSide”, care acționează de pe teritoriul rus. Gruparea a apărut pe radarele serviciilor occidentale de informații anul trecut, după o serie de atacuri asupra sistemelor de computere ale unor corporații mari și mijlocii din Europa de Vest, Canada și SUA. Companiile erau obligate să plătească ulterior, în Bitcoin, o răscumpărare în valoare de mii sau chiar zeci de milioane de dolari pentru deblocarea sistemelor informatice. Specializați în atacurile de tip ransomware, membrii grupării infracționale mai sustrăgeau și date confidențiale ale victimelor, mai ales ale celor de naționalitate occidentală, amenințând cu divulgarea informațiilor dacă răscumpărarea nu va fi plătită. Potrivit membrilor „DarkSide”, aceștia au reușit să penetreze rețelele a peste 80 de companii, începând din luna august a anului trecut, obținând milioane de dolari din răscumpărări. Între victimele alese de pirații informatici figurează și spitale sau școli. Mai mult, precizează surse din FBI citate de WSJ, gruparea își oferă serviciile și altor organizații infracționale sau le dau acestora programe de piratare, urmând să împartă ulterior profitul. Deocamdată, „DarkSide” nu a precizat ce sumă a cerut conducerii „Colonial”, iar compania americană nu a spus dacă a plătit sau nu răscumpărarea solicitată. În mod normal, FBI sfătuiește victimele să nu plătească  răscumpărare pentru a nu încuraja și alte acte infracționale asemănătoare, însă, în acest caz, după cum au precizat oficialități de la Washington, fiind vorba despre o companie privată cu date extrem de sensibile, administrația americană nu a făcut nicio recomandare. 

Cu degetul spre Moscova

Într-o declarație-manifest postată pe site-ul său chiar în urmă cu două zile, „DarkSide” pare să respingă toate speculațiile privind un eventual sprijin primit din partea Kremlinului: „Suntem apolitici, nu participăm la geopolitică și nu este nevoie să ne legați activitatea de un anumit guvern sau să ne atribuiți alte motive (...) Scopul nostru este să facem bani și să nu creăm probleme pentru societate!”. În țări precum Rusia sau China, linia dintre activitatea grupărilor infracționale de hackeri și operațiunile cibernetice derulate de statele respective este însă extrem de neclară, sunt de părere experți în securitate, citați de presa americană. Această realitate este posibilă, deoarece, deseori, guvernele tolerează activitatea infracțională, atât timp cât victimele vizate sunt din afara granițelor țării, iar autoritățile centrale apelează în mod curent la serviciile hackerilor din grupările respective pentru a-și îndeplini propriile obiective. Mai mult, un alt expert în securitate cibernetică, citat de NBC, atrage atenția că programul utilizat de „DarkSide” nu a fost dezvoltat pentru a bloca computere presetate în limba rusă, în condițiile în care membrii săi provin, cel mai probabil, din grupări infracționale transnaționale. În acest context, chiar dacă, din lipsă de probe, președintele Joe Biden nu a acuzat deocamdată direct Moscova pentru atacul care a provocat creșterea prețului la carburant în SUA, el a dat de înțeles că guvernul rus are partea sa de vină. „Până acum, nu există nicio dovadă obținută de serviciile noastre de informații că Rusia ar fi implicată, deși există dovezi că actorii acestei cereri de răscumpărare sunt în Rusia”, a declarat, luni, șeful Casei Albe. În aceste condiții, rușii „au o anumită responsabilitate”, a adăugat el. 

Dezmințiri categorice

De cealaltă parte, Ambasada Rusiei în SUA a dezminţit, ieri, orice implicare a Moscovei în atacul informatic asupra companiei „Colonial”, denunţând, de asemenea, „fabulaţiile fără fundament ale unor jurnalişti” care au acuzat Kremlinul.

 

 

×
Subiecte în articol: hackeri rusi Kremlin Joe Biden Rusia sua