x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hezbollah a lansat rachete spre nordul Israelului. Armata israeliană a ripostat

Hezbollah a lansat rachete spre nordul Israelului. Armata israeliană a ripostat

06 Aug 2021   •   13:47
Hezbollah a lansat rachete spre nordul Israelului. Armata israeliană a ripostat

Organizaţia şiită libaneză Hezbollah a lansat, vineri, zece rachete spre nordul Israelului, iar armata israeliană a ripostat cu obuze de artilerie spre zone din sudul Libanului, în ceea ce este o escaladare gravă a conflictului.

Cel puţin zece rachete au fost lansate din sudul Libanului spre zona Muntelui Dov, în nordul Israelului, spre localităţile Ein Quiniyye, Neveh Ativ şi Snir. Cele mai multe dintre rachete au fost interceptate de sistemele antiaeriene israeliene, iar unele au căzut pe câmpuri. Nu au fost semnalate victime, conform site-ului Ynetnews.com.

Atacul de vineri a fost revendicat de organizaţia şiită proiraniană Hezbollah, activă în sudul Libanului. "Rezistenţa islamică a bombardat poziţii militare israeliene din apropierea Fermelor Sheba cu zeci de rachete de calibrul 122 de milimetri", a transmis mişcarea şiită Hezbollah, referindu-se la zona Muntelui Dov din Israel. "Atacul este o ripostă la raidurile aeriene israeliene efectuate joi în sudul Libanului", a precizat organizaţia şiită libaneză. Potrivit presei libaneze, rachetele au fost lansate din zona Al-Arqoub, situată în apropierea oraşului Natabiyeh, în sudul Libanului.

Armata israeliană a ripostat prin atacuri cu obuze de artilerie spre poziţii islamiste din sudul Libanului. Premierul Naftali Bennett, ministrul Apărării, Benjamin Gantz, şi şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Aviv Kohavi, au convocat o reuniune de criză pentru a stabili modalităţi suplimentare de ripostă.

Incidentele produse vineri reprezintă o escaladare a conflictului, în contextul în care mişcarea Hezbollah a revendicat atacul. Armata israeliană ripostase miercuri şi joi la atacurile cu rachete lansate din sudul Libanului care fuseseră atribuite unor grupuri islamiste palestiniene active pe teritoriul libanez. În anul 2006, Israelul a fost implicat într-un conflict militar amplu cu mişcarea Hezbollah. Organizaţia şiită Hezbollah este susţinută direct de Teheran, iar incidentele intervin în contextul tensiunilor dintre Israel şi Iran.

Ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, a avertizat joi că Israelul este pregătit să lanseze un atac militar asupra Iranului, acuzat că generează numeroase probleme la nivel regional şi mondial. Israelul, Statele Unite şi Marea Britanie au atribuit Iranului atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, utilizat de compania unui antreprenor israelian. Atacul s-a soldat cu moartea unui cetăţean român şi a unui britanic. Iranul a negat implicarea în incident şi a avertizat că va riposta la orice acţiune militară.

Mediafax

×
Subiecte în articol: liban Israel hezbollah