x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe HMS Bounty, corabia "Perla Neagră" în Piraţii din Caraibe, scufundată de uraganul Sandy

HMS Bounty, corabia "Perla Neagră" în Piraţii din Caraibe, scufundată de uraganul Sandy

de Cristian Ionescu    |    30 Oct 2012   •   17:01
HMS Bounty, corabia "Perla Neagră" în Piraţii din Caraibe, scufundată de uraganul Sandy
Sursa foto: Tim Kukl/Photograph: Tim Kukl/EPA/US Coas

HMS Bounty, corabia prezentată ca "Perla Neagra" în două serii a francizei "Piraţii din Caraibe", a suferit o soartă sumbră, după ce s-a scufundat, la aproximativ 90 de mile sud-est de Hatteras, Carolina de Nord, în apropierea centrului uraganului Sandy.

Nava a fost initial o ambarcatiune comercială, folosita de către britanici pentru misiuni botanice şi fost trimisă în Oceanul Pacific pentru a asigura transportul în Indiile de Vest. Nava n-a mai apucat să-şi finalizeze misiunea, pentru că au apărut tensiuni între locotenentul William Bligh și secundul său, Christian Fletcher, care au dus la o revoltă a echipajului și confiscarea navei de către acesta. Eveniment a fost consemnat in istorie la 28 aprilie 1789 drept "Revolta de pe Bounty". Nava a fost scufundata la 23 ianuarie 1790 de către Marina Regală Britanică, rămăşiţele acesteia fiind descoperite de exploratorul Luis Marden, în ianuarie 1957.

Pentru filmul cu Marlon Brando din 1962 a fost construită o nava noua în Nova Scotia, Bounty. Din 1962 până în 2012, ea a fost deținută de către o organizație non-profit al cărei scop principal a fost de a prezenta nava prin diferite porturi și să ia pasageri în schimbul unei taxe, pentru a mai recupera costurile de întreţinere, iar echipajul era alcătuit din voluntari cu experienţă în navigaţie.

Aceeaşi navă a fost utilizată în "Piratii din Caraibe", ca "Black Pearl" (Perla Neagră), corabia capitanului Jack Sparrow (Johnny Depp). În scenariu, Black Pearl este ușor de recunoscut după velele neagre şi este descrisă ca având o viteză ieşită din comun, reuşind să depăşească toate navele cu care se confruntă. 

În ultima sa postare pe FaceBook, căpitanul HMS Bounty spera să întrecă furtuna, folosind viteza navei, la fel ca Jack Sparrow în film. "Cred că vom fi prinşi în această furtună timp de câteva zile," scria căpitanul Robin Walbridge într-un mesaj postat pe site-ul de internet al navei. "Bounty e o navă rapidă, sperăm să putem întrece furtuna" au fost ultimele cuvinte ale lui Walbridge. Însă luni dimineață nava a început să ia apa, motoarele au cedat, iar echipajul ambarcațiunii a trebuit să abandoneze nava, care s-a încăpăţânat să se scufunde vreme de câteva ore. Căpitanul Walbridge este încă dat dispărut, fiind singurul care lipseşte.
 
Se pare că nava este blestemată să sufere mereu aceeași soartă,  viteza "Perlei Negre" nefiind suficientă pentru a depăşi puterea uraganului care a trimis-o din nou, în adâncurile oceanului, imagine izbitor de asemănătoare cu scena din film, în care nava este scufundată în urma unei furtuni infiorătoare.

×