x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Importurile Chinei cresc în cel mai rapid ritm din ultimul deceniu

Importurile Chinei cresc în cel mai rapid ritm din ultimul deceniu

07 Iun 2021   •   10:20
Importurile Chinei cresc în cel mai rapid ritm din ultimul deceniu

Importurile Chinei au crescut cu cel mai rapid ritm din ultimii 10 ani în luna mai, alimentate de creșterea prețurilor mărfurilor, în timp ce creșterea exporturilor a ratat așteptările, probabil afectate de întreruperile cauzate de cazurile COVID-19 din principalele porturi din sud, scrie Reuters.

Exporturile în dolari au crescut cu 27,9% în luna mai 2020, mai lent decât creșterea de 32,3% raportată în aprilie și sub prognozele analiștilor, de 32,1%.

Exportatorii chinezi se confruntă cu costuri mai ridicate ale materiilor prime și ale transportului, cu blocaje logistice și cu o consolidare a yuanului, care diminuează competitivitatea comercială.

Cu toate acestea, o recuperare rapidă a cererii pe piațele dezvoltate și întreruperile cauzate de COVID-19 în alte țări producătoare pot spori exporturile Chinei în următoarele trimestre, spun analiștii.

Importurile au crescut cu 51,1% față de anul trecut luna trecută, cea mai rapidă creștere din ianuarie 2011 și peste creșterea de 43,1% din aprilie, dar mai lentă decât creșterea de 51,5% estimată de un sondaj Reuters.

China a înregistrat un excedent comercial de 45,53 miliarde de dolari, mai mare decât surplusul de 42,86 miliarde de dolari din aprilie, dar mai mic decât estimările de 50,5 miliarde de dolari.

Prețurile pentru mărfuri precum cărbunele, oțelul, minereul de fier și cuprul au crescut în acest an.

Administrația Biden efectuează o revizuire a politicii comerciale SUA-China, înainte de expirarea acordului „Faza 1” din era Trump, de la sfârșitul anului 2021, care a cerut Chinei să crească achizițiile de bunuri agricole și produse din SUA.

De când președintele Joe Biden a preluat funcția, în ianuarie, China și-a intensificat discuțiile cu șefii economici și comerciali ai SUA. Viceprim-ministrul Chinei, Liu He, a vorbit săptămâna trecută cu secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, la doar câteva zile după discuțiile cu șefa Comerțului Katherine Tai.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China