x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Impozitarea miliardarilor pandemiei, o soluție pentru revenirea din criza economică

Impozitarea miliardarilor pandemiei, o soluție pentru revenirea din criza economică

de Giulia Anghel    |    13 Aug 2021   •   13:50
Impozitarea miliardarilor pandemiei, o soluție pentru revenirea din criza economică
Sursa foto: Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/266/613/101/money-finance-bank-cash.jpg

Fiecare adult din lume ar putea fii vaccinat anti COVID-19 dacă averile câștigate în timpul pandemiei ar fi supuse unui impozit unic de 99%, arată o analiză realizată de Oxfam, Alianța de  luptă împotriva inegalității, la comanda Institutului pentru studii politice, citată de the guardian.

Raportul vizează impozitarea a 2.690 de miliardari de pe glob și ar putea acoperi o plată de 20.000 de dolari, cash, pentru toți șomerii.

Deși taxa poate părea exorbitantă, acestor persoane tot le va rămâne cu 55 de miliarde de dolari mai mult față de perioada dinaintea pandemiei. 

De ce zboară Bezos în spațiu, în timp ce oamenii se tem pentru sănătatea lor dar și pentru miijloacele de trai? Pentru că miliardarii cred că Pământul este o navă care se scufundă.

Totodată, Morris Pearl, fostul director general de la Balck Rock, cel mai mare fond de active din lume, a declarat că statele nu mai pot suporta  „creșterea bogăției miliardarilor lumii, întrucât milioane de oameni și-au pierdut viața și mijloacele de trai”.

Pearl este acum președintele Patriotic Millionaires, un grup de oameni bogați care sprijină aplicarea unor impozite mai mari pe bogăție, spune că, de-a lungul istoriei, guvernele au folosit mereu impoziitele pe avere după crize pentru a ajuta comunitățile să-și revină. 

În timpul Primului Război Mondial, SUA a crescut taxele la 67% pentru venituri mari. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, președintele oosvelt a încercat să limiteze veniturile personale la 25.000 de dolari.

În luna decembrie 2020, Argentina a impus o taxă unică pentru averi de peste 2,5 milioane de dolari. 

„Economiile noastre se sufocă cu această resursă acumulată, care ar putea servi unui scop mult mai mare. Miliardarii trebuie să pună pe piață numerear, iar guvernele trebuie să impulsoneze acest lucru prin impozitarea averilor”, este de părere Pearl. 

Analiza a folosit date din revista Forbes, care arată că miliardarii și-au mărit averea cu 5,5 miliarde de dolari în perioada 18 martie 2020 - 31 iulie 2021. Creșterea în aceste 17 luni a fost mai mare decât cei 5,4 miliarde de dolari câștigați pe parcursul a 15 ani, între 2006 - 2020.

Fiecare doză de vaccin este estimată că are un preț de 7 dolari, astfel încât două doze pentru 5 miliarde de adulți ar costa 70 de miliarde de dolari.

Cel puțin o doză de vaccin anti COVID-19 a fost administrată la 30,7% din populația lumii, însă doar 1,2% dintre persoanele din țările sărace au primit o primă doză.

Pentru a determina cât de mulți bani din impozitul unic ar putea ajunge la lucrătorii șomeri, grupul a analizat un raport din februarie 2021 al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), care a constatat că 220 de milioane de oameni erau șomeri la nivel global. Totodată, patru instituții internaționale, printre care Fondul Monetar Internațional (FMI) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au avertizat că redresarea economică globală este rezervată, cu excepția cazului în care există mai multă echitate în distribuția vaccinurilor.

 

×
Subiecte în articol: miliardari