x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Povestea incredibilă a „Mamei Iubitoare”. A primit 20 de ani de închisoare, după ce a adoptat 118 copii

Povestea incredibilă a „Mamei Iubitoare”. A primit 20 de ani de închisoare, după ce a adoptat 118 copii

de Şerban Mihăilă    |    26 Iul 2019   •   09:36
Povestea incredibilă a „Mamei Iubitoare”. A primit 20 de ani de închisoare, după ce a adoptat 118 copii

Considerată ani buni o mare filantroapă și poreclită „Mama Iubitoare”, o femeie din China, care a adoptat 118 copii, a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru fraudă, extorsiune, fals și perturbarea ordinii publice. Femeia, în vârstă de 54 de ani, s-a folosit de copiii adoptați pentru a construi un imperiu bazat pe o serie de afaceri ilegale. Alături de ea au fost condamnați 15 complici.

Fosta patroană de orfelinat a fost găsită vinovată, miercuri, de către un tribunal din provincia chineză Hebei, scrie BBC, citând presa locală. Pe lângă cei 20 de ani de pușcărie, Li Yanxia a fost amendată și cu suma de 388.000 de dolari americani. Tribunalul a stabilit că femeia „a făcut abuz de faptul că s-a ocupat de orfelinat”. „Între alte infracțiuni, ea a comis fraude împreună cu un grup infracțional pentru a obține mari beneficii economice”, se arată într-un comunicat al tribunalului, citat de BBC. Alături de Li au fost condamnați 15 complici, între care și prietenul femeii. Acesta din urmă a fost condamnat la 12,5 ani de închisoare și o amendă de 175.000 de dolari, după ce a fost găsit vinovat de perturbarea ordinii publice, extorsiune, fraudă și provocarea intenționată de prejudicii. Ceilalți 14 complici au primit pedepse de până la patru ani de închisoare. Li a devenit extrem de mediatizată în 2006, după ce presa a aflat că a adoptat zeci de copii, în localitatea ei natală Wu’an, din provincia Hebei. A fost poreclită imediat  „Mama Iubitoare” și au urmat zeci de interviuri. Li le-a declarat jurnaliștilor că a fost măritată, iar fostul ei soț l-a vândut unui traficant pe fiul lor pentru 1.000 de dolari. Ea a mai spus că a reușit să-și ia fiul înapoi, acela fiind momentul când s-a hotărât să ajute și alți copii. De-a lungul timpului, Li și-a sporit averea în mod spectaculos, devenind una dintre cele mai bogate femei din Hebei. În 1996, ea a cumpărat o companie minieră. „Am văzut, deseori, o fetiță de cinci sau șase ani, alergând în jurul minei. Tatăl ei a murit, mama a fugit și m-am hotărât să o aduc la mine acasă. A fost primul copil pe care l-am adoptat”, a declarat Li pentru publicația „Yanzhao Metropolis Daily”, la vremea respectivă. Din acel moment, s-a apucat să adopte și alți copii, deschizând în cele din urmă un orfelinat pe care la numit „Satul Dragostei”. De atunci, presa a scris numeroase articole despre ea, inclusiv că Li ar fi suferit de cancer și că și-ar fi cheltuit întreaga avere cu orfelinatul. În 2017, Li avea în grijă 118 copii.

Realitate diferită

Tot în 2017, guvernul a primit o serie de ponturi din partea comunității locale asupra unor activități suspecte desfășurate de Li. În mai 2018, poliția a descoperit că femeia avea peste 2.930.000 de dolari în conturi bancare și vehicule de lux precum „Land Rover” și „Mercedes Benz”. Poliția a aflat că Li desfășura activități ilegale încă din 2011, unele folosind drept pretext chiar orfelinatul, pentru care a obținut finanțări imense. De asemenea, ea îi manipula pe copiii adoptați, punându-i să intre sub camioane pentru a opri activitatea unor șantiere de construcții, pe care apoi le șantaja pentru a putea relua lucrul.

Numeroase surse mass-media din China au condamnat-o pe Li, numind-o un lup în blană de oaie.

 

×