x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Vancouver e de trăit, bine

În Vancouver e de trăit, bine

de Sînziana Stancu    |    23 Feb 2011   •   20:31
În Vancouver e de trăit, bine
Sursa foto: /Thinkstock
153427-thinkstock-101823062.jpgÎn urma studiului anual al Economist Intelligence Unit (EIU), oraşele canadiene domină de departe în topul din 2010 al oraşelor în care se trăieşte cel mai bine.

În Top 10 al celor mai bune oraşe din lume, realizat de EIU, Vancouver este pe primul loc, cu un scor de 98%. Faptul că anul trecut a găzduit şi Jocurile Olimpice de Iarnă i-a crescut şi mai mult "acţiunile". Jon Copestake, editorul raportului, comenta în privinţa poziţionării în top a oraşului canadian că "Vancouver a adunat puncte la toate categoriile luate ca repere în cadrul studiului, iar Olim­piada de Iarnă i-a crescut punctajul şi la categoriile evenimentelor culturale şi sportive." Vancouver nu a mai coborât de pe primul loc în acest clasament din 2007.

Pe locul al doilea în top se află un oraş din Europa, Viena, capitala Austriei, cu un scor de 97,9% în privinţa calităţii vieţii. Locul al treilea în clasament este ocupat de Melbourne (Australia), care are un scor de 97,5%. Pe locurile 4 şi 5 sunt două oraşe canadiene, Toronto, cu 97,2% şi Calgary, cu 96,6%. Urmează capitala Finlandei, Helsinki (96,2%), iar locurile 7, 8 şi 9 sunt ocupate de alte trei oraşe australiene – Sydney (96,1%), Perth (95,9) şi Adelaide (95,9%). Pe locul al 10-lea se află oraşul neozeelandez Auckland (95,7%).

Pe ultimele zece locuri din totalul de 140 de oraşe luate în calcul în cadrul studiului se află ţări de pe "continentul negru", în special din Africa subsahariană. Aceste oraşe sunt depunctate masiv în special din cauza condiţiilor de siguranţă a vieţii, nemaivorbind de sărăcie şi lipsa infrastructurii, a serviciilor de sănătate, educaţie şi altele necesare traiului de zi cu zi. Astfel, între locurile 130 şi 140 se află Dakarul (Senegal), la ega­litate cu Teheranul (Iran), Colombo (Sri Lanka), Douala (Camerun), Karachi (Pakistan), Alger (Algeria), La­gos (Nigeria), Port Moresby (Pa­pua Noua Guinee), Dhaka (Ban­gla­desh), Harare (Zimbabwe).

Pe continentul american se în­tâl­nesc asemenea oraşe cu calitate bună a vieţii, cum ar fi Pittsburg, care ocupă locul 29 în clasamentul general, devansând chiar şi Honolulu, în timp ce oraşul Los Angeles a ajuns pe locul 44, iar New Yorkul, pe locul 56.
În Europa, Parisul ocupă locul 12, iar Londra, din păcate, a reuşit să urce numai cu un loc, de la 54 la 53.

Dintre oraşele asiatice de top, Osaka se distinge, clasându-se pe locul 12 şi întrecând chiar şi capitala Japoniei, Tokyo, care se află pe locul 18. Hong Kong ocupă locul 31, în timp ce Beijingul, capitala celei mai populate ţări de pe glob şi a doua economie a lumii, ocupă locul 72.

Studiul ia în calcul peste 30 de factori calitativi şi cantitativi din cinci categorii principale: stabilitatea, sistemul de sănătate, cultura şi mediul, educaţia şi infrastructura.

×