x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incident la complexul nuclear iranian Natanz

Incident la complexul nuclear iranian Natanz

11 Apr 2021   •   19:30
 Incident la complexul nuclear iranian Natanz

O problemă în alimentarea cu energie electrică a provocat duminică un incident la complexul nuclear subteran din Natanz, la o zi după ce Teheranul a pus în funcțiune noi centrifuge avansate de îmbogățire a uraniului, anunță Reuters.

"Incidentul nu a provocat victime sau contaminare", a declarat purtătorul de cuvânt al Organizației pentru Energie Atomică din Iran, Behrouz Kamalvandi, adăugând că "electricitatea a fost afectată la instalația Natanz", care este situată în deșertul din provincia centrală Isfahan.

Natanz este elementul central al programului iranian de îmbogățire a uraniului și este monitorizat de inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

"Cauza acestui incident este în curs de anchetă", a declarat Kamalvandi agenției de știri iraniene Fars.

În iulie anul trecut, un incendiu a izbucnit la instalația Natanz, guvernul spunând că este o încercare de sabotare a programului nuclear. În 2010, virusul de computer Stuxnet, despre care se crede că a fost dezvoltat de Statele Unite și Israel, a fost folosit pentru a ataca Natanz.

Teheranul și Washingtonul au încercat să reînvie acordul nuclear iranian din 2015 cu marile puteri, după ce fostul președinte american Donald Trump l-a abandonat în urmă trei ani. Trump a reimpus sancțiunile care au asupra Republicii Islamice și a adăugat multe altele.

Ca reacție la sancțiunile SUA, Iranul a încălcat multe restricții impuse de acord. Cele două națiuni au prezentat poziții dure la discuțiile indirecte de la Viena de săptămâna trecută.

Președintele Hassan Rouhani a reiterat sâmbătă angajamentul Iranului față de neproliferarea nucleară, în timp ce supraveghea punerea în funcțiune a instalațiilor avansate de la uzina de la Natanz, pentru a marca Ziua Națională a Tehnologiei Nucleare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: incident nuclear natanz