x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Indiferenti fata de dubla cetatenie

Indiferenti fata de dubla cetatenie

06 Dec 2004   •   00:00

Cetatenii de etnie maghiara din afara granitelor Ungariei nu vor avea prea curand dubla cetatenie. Referendumul pe aceasta tema a fost invalidat, pentru ca prea putini votanti s-au aratat interesati de proiectul Opozitiei de la Budapesta.


IRINA CRISTEA

Click pentru a mari imaginea
FARA MINUNI. Nici macar votul lui Mos Craciun nu a putut duce la deznodamantul dorit de Opozitia de la Budapesta
Rezultatul referendumului a fost nul. Asta a decis Comisia Electorala Centrala din Ungaria, la cateva ore dupa ce consultarea publica privind acordarea dublei cetatenii pentru etnicii maghiari a luat sfarsit. Desi la referendum au luat parte 37,48% dintre cei peste 8 milioane de alegatori, nici partizanii, nici opozantii ideii nu au reusit sa intruneasca cele 2.010.250 de voturi necesare pentru ca rezultatul sa nu fie nul.

Intrebarea adresata alegatorilor unguri a fost: "Sunteti de acord ca Adunarea Nationala sa adopte o lege cu privire la incetatenire favorizata pentru obtinerea de cetatenie ungara la cererea celui care se declara de nationalitate maghiara, nu domiciliaza in Ungaria, nu este cetatean al Ungariei, care dovedeste nationalitatea maghiara cu certificatul de maghiar sau in alt mod prevazut intr-o lege care urmeaza a fi elaborata?".

Potrivit datelor publicate de Comisie si citate de AFP, 51,55% dintre ungurii care au votat, reprezentand 1.519.856 de persoane, au fost de acord cu propunerea privind dubla cetatenie. Pentru ca nu s-a indeplinit baremul de 2.010.250 de voturi, rezultatul a fost nul.

Deznodamantul consultarii de duminica i-a bucurat pe membrii coalitiei socialist-liberale aflate la putere. "Am putut asculta vocea natiunii ungare, i-am putut asculta pe cetateni spunand nu pasiunilor, nu partizanatului, nu cantonarii contraproductive in trecut, nu populismului national si social. Referendumul reda esecul celor care l-au initiat si l-au sustinut", a spus premierul Ferenc Gyurcsany. A fost o trimitere directa la liderul Opozitiei de dreapta, fostul premier Victor Orban. De partea sa, Orban a spus ca, in ciuda rezultatului nul, referendumul arata ca "ungurii doresc ca cei 2,5 milioane de compatrioti care traiesc in afara granitelor tarii sa aiba nationalitate ungara".

DEZAMAGIRE. Cei mai dezamagiti au fost maghiarii, in special cei din Romania, Republica Serbia si Muntenegru si Slovacia, unde formeaza cea mai numeroasa minoritate. "Maghiarii din Transilvania trebuie sa ramana uniti, fiindca in lupta lor nu pot miza pe altcineva. Avem sustinatori, dar marea majoritate a electoratului ungar nu a dorit sa-si exprime optiunea fata de aceasta problema, ceea ce doare", a spus senatorul UDMR Puskas Balint. El a adaugat ca UDMR nu va renunta la lupta pentru acordarea dublei cetatenii maghiarilor de peste hotare si ca va purta discutii in acest sens cu fortele politice ungare. La randul lor, maghiarii din Serbia vor, pe de o parte, sa scape de cozile pentru vize din fata ambasadelor occidentale din Belgrad si, pe de alta parte, se gandesc la locurile de munca mai bine platite din Ungaria si in special la posibilitatea de a-si face studiile liceale si pe cele universitare in limba materna, transmite BBC.
×
Subiecte în articol: externe