x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pierderi de circa 160 de miliarde de euro în industria textilă

Pierderi de circa 160 de miliarde de euro în industria textilă

08 Feb 2021   •   12:50
Pierderi de circa 160 de miliarde de euro în industria textilă

Industria mondială de textile este grav afectată de scăderea drastică a vânzărilor, în contextul pandemiei de coronavirus. Mai ales retailerii de îmbrăcăminte din Statele Unite și Europa au rămas cu mari cantități de haine, motiv pentru care au redus comenzile către producători, scrie Reuters.

Valoarea hainelor nevândute la nivel global se situează între 140-160 de miliarde de euro, potrivit estimărilor companiei de consultanță McKinsey. Suma este dublă față de nivelul normal. 

Restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 au  determinat mărirea stocurile de haine de anul trecut. Acestea erau de obicei vândute în perioada reducerilor. 

Marele lanț britanic de magazine Primark a anunțat că deține produse în valoare de circa 150 de milioane de lire sterline din sezonul primăvară/vară 2020 și de 200 de milioane de lire sterline din sezonul toamnă/iarnă.

Totodată, Marks&Spencer și Hugo Boss au făcut comenzi mai mici pentru colecția din această primăvară.

Întrucât retailerii diminuează comenzile, producătorii din statele asiatice sunt greu încercați, iar acest lucru se repercutează și asupra economiei acestor țări, care depind în mare măsură de exporturile de textile. De exemplu, 50 de fabrici din Bangladesh au primit cu 30% mai puține comenzi.

Situația este cu atât mai gravă cu cât restricțiile se prelungesc din cauza răspândirii coronavirusului și a întârzierilor din campaniile de vaccinare în majoritatea statelor dezvoltate ale lumii.

Vânzările de îmbrăcăminte au scăzut cu 17% în 2020, comparativ cu anul anterior, iar stimările pentru 2021 arată un declin de 15% al vânzărilor. 

 

×
Subiecte în articol: imbracaminte