x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Insurecție armată într-o țară asiatică. Protestele continuă. Retelele de socializare sunt blocate

UPDATE Insurecție armată într-o țară asiatică. Protestele continuă. Retelele de socializare sunt blocate

07 Feb 2021   •   11:59
UPDATE Insurecție armată într-o țară asiatică. Protestele continuă. Retelele de socializare sunt blocate
Sursa foto: wikipedia

Protestele continuă în Myanmar după lovitura militară de la 1 februarie prin care a fost înlăturată de la putere conducerea democrată a țării, scrie AFP. Mii de oameni au manifestat în Yangon, capitala economică a țării.

Și în alte zone populația își exprimă nemulțumirea. În orașul portuar Mawlamyine, din sud-est, și în Mandalay, din centrul statului, oamenii au reacționat din cauza instaurării dictaturii.

Internetul este restricționat, accesul locuitorilor la rețelele de socializare fiind interzis. 

Fostul premier Aung San Suu Kyi se află în arest la domiciliu în capitala țării, Naypyidaw. Starea sa de sănătate este bună .

UPDATE 3 Mii de oameni au protestat în orașul Yangon din Myanmar, împotriva loviturii militare care a înlăturat de la putere guvernul democrat condus de laureata Premiului Nobel pentru Pace, ung San Suu Kyi, scrie Reuters. Accesul la platformele de socializare Facebook, Twitter și Instagram a fost interzis. 

Circa 150 de lideri politici și activiști, printre care premierul și președintele țării, au fost arestați. 

Profesori și studenți de la Universitatea Dagon din Yangon au manifestat împotriva armatei. Totodată, zeci de funcționari publici au intrat în grevă iar 300 de deputați s-au întâlnit prin videoconferință pentru a denunța controlul exercitat de armată asupra parlamentului. 

ONG-ul de supraveghere a internetului NetBlocks a anunţat întreruperi ale internetului în toată ţara.

Compania norvegiană Telenor, unul dintre operatorii mari de telecomunicații din țară, a confirmat că armata a ordonat blocarea site-urilor de socializare.

UPDATE 2 Armata din Myanmar a ordonat blocarea accesului locuitorilor la platforma de socializare Facebook, întrucât au fost formate mai multe grupuri care protestează împotriva insurecției. Aceasta a preluat puterea în urmă cu trei zile printr-o lovitură de stat împotriva guvernului democrat condus de Aung Suu Kyi, transmite AFP.

Totodată, autoritățile militare au emis un avertisment către populație pentru a nu declara sau publica mesaje care ar putea duce la revolte. 

În țară fost impusă stare de urgență timp de un an, iar membrii guvernului și președintele țării au fost arestați.

Sute de susținători ai armatei au manifestat în capitala țării, Naypyidaw, împotriva legăturilor fostului guvern cu țările străine, deși la alegerile legislative din noiembrie 2020, Liga Națională pentru Democrație (LND) a câștigat cu majoritate de voturi.

Populația își manifestă dezacordul față de acapararea puterii de către armată. În cadrul unor proteste din capitală, patru persoane au fost arestate. La Tangoun locuitorii au claxonat și au bătut din cratițe timp de două seri la rând în favoarea premierului Suu. La protestele pro democrație au participat și angajați din domeniul sanitar, mai multe instituții medicale din țară refuzând să lucreze. 

Societatea norvegiană Telnor, unul dintre furnizorii de telecomunicații din țară, a confirmat faptul că autoritățile au decis interzicerea accesului temporar la platformă. 

Insurecția armată este condamnată de comunitatea internațională și de ONU. 

UPDATE 1 Premierul Republicii Myanmar, Aung San Suu Kyi, înlăturată de la putere printr-o lovitură de stat a armatei și arestată, urmează să fie acuzată acum de trădare, scrie Reuters. Poliția cere menținerea sa în detenție până la 15 februarie. 

Pedepsele pentru trădare merg de la 20 de ani de închisoare și până la condamnarea la moarte. 

Și președintele Win Myint este reținut și acuzat pentru încălcarea restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus și a legii privind dezastrele naturale. Totodată, mai mulți politicieni sunt arestați la domiciliu.

Armata a declarat stare de urgență și l-a numit în fruntea țării pe generalul Min Aung Hlaing. 

Comunitatea internațională condamnă lovitura de stat din Myanmar și cere armatei să respecte rezultatele alegerilor din noiembrie 2020. SUA și UE au amenințat cu sancțiuni.

ȘTIRE INIȚIALĂ Armata a declarat stare de urgență în Myanmar timp de un an, după arestarea conducerii democrate a țării. Președinte interimar a fost numit generalul Myiny Swe, fost vicepreședinte, scrie AFP. Decizia a fost motivată prin asigurarea stabilității statului.

Au fost astfel reținuți premierul Aung San Suu Kyi, președintele Win Myint și a alți membri din Liga Naționlă pentru Democrație (LND).

Țara va fi controlată de șeful forțelor armate, generalul Min Aung Hlaing. El este considerat cea mai puternică persoană din țară și a declarat că legea fundamentală ar putea fi revocată. 

Toate mijloacele de comunicare sunt întrerupte, singurul care funcționează fiind cel al armatei. 

Militarii au preluat controlul și asupra primăriei din Yangon, cel mai mare oraș al țării, care a fost și capitala statului până în 2006. 

Alegerile legislative din noiembrie 2020 au desemnat câștigător partidul fostului premier dar armata nu recunoaște rezultatele scrutinului, acuzând milioane de cazuri de fraudă și au cerut publicarea listelor electorale. Totuși, LND, partid condus de Aung San Suu Kyi, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace în 1991, a câștigat detașat alegerile, cu 83% din mandate. Ea este însă criticată pe plan internațional pentru felul cum a gestionat criza musulmanilor rohingya, dar este sprijinită de majoritatea populației. 

Armata acuză însă că scrutinul nu a fost liber și corect, avertizând, încă de săptămâna trecută, că militarii vor prelua puterea pentru a gestiona pretinsa criză politică. Peste 12 state, printre care SUA și Ue, precum și ONU, și-au exprimat îngrijorarea față de posibilitatea unei lovituri de stat.

Timp de 49 de ani, între anii 1962-2011, junta militară a condus acest stat din Asia de sud-est. Apoi ea a fost dizolvată și s-a început trecerea la democrație. Alegerile din noiembrie 2020 au fost al doilea scrutin organizat după 2011. 

Myanmar este cunoscut și ca Birmania.

 

×
Subiecte în articol: Myanmar birmania facebook