x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Înțelegerea secolului”: Trump propune soluţia cu „două state” pentru conflictul israeliano-palestinian

„Înțelegerea secolului”: Trump propune soluţia cu „două state” pentru conflictul israeliano-palestinian

28 Ian 2020   •   20:25
„Înțelegerea secolului”: Trump propune soluţia cu „două state” pentru conflictul israeliano-palestinian

Donald Trump a propus marţi „o soluţie realistă cu două state” pentru soluţionarea conflictului israeliano-palestinian, care condiţionează totuşi naşterea unui stat palestinian de „respingerea clară a terorismului” şi menţionează că Ierusalimul va rămâne „capitala indivizibilă a Israelului”, relatează agenţiile internaţionale de presă.

„Viziunea mea prezintă o oportunitatea câştigătoare pentru ambele părţi, o soluţie realistă cu două state care rezolvă riscul pe care îl prezintă un stat palestinian pentru securitatea Israelului”, a declarat el la Casa Albă.

El a caracterizat propunerea sa drept „un progres istoric”, care a fost precedat de „un proces lung şi laborios”.

„Astăzi, Israelul face un mare pas către pace. Am fost întristat de soarta poporului palestinian. Ei merită o viaţă mai bună”, a mai spus Trump în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Trump susţine că planul său, de 80 de pagini, este „de departe cea mai detaliată propunere prezentată vreodată”.

„Viitorul stat palestinian” nu va vedea lumina zilei fără respectarea mai multor „condiţii”, printre care „respingerea clară a terorismului”. El ar putea avea „o capitală palestiniană în Ierusalimul de Est”, a dat asigurări preşedintele SUA.

În plus, liderul de la Casa Albă a afirmat că SUA sunt gata „să recunoască suveranitatea israeliană asupra teritoriilor” ocupate, a căror amploare nu a precizat-o.

În acelaşi timp, Trump a dat asigurări că Ierusalimul „va rămâne capitala indivizibilă a Israelului, foarte important, capitala indivizibilă”, dar nu a precizat ce limite geografice ar urma să aibă loc oraşul.

Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est, parte a oraşului ocupată din 1967 de Israel şi apoi anexată, să fie capitala viitorului stat la care aspiră.

Donald Trump a anunţat că i-a trimis marţi „o scrisoare” preşedintelui Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, estimând că planul său este „o şansă istorică” pentru palestinieni de a o obţine un stat independent.

„I-am explicat că teritoriul prevăzut pentru noul său stat va rămâne deschis şi fără dezvoltarea de colonii israeliene pentru o perioadă de patru ani”, a spus preşedintele SUA.

AGERPRES

×