x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Întreruperi de electricitate fără precedent în California ! 800.000 de locuințe fără curent

Întreruperi de electricitate fără precedent în California ! 800.000 de locuințe fără curent

11 Oct 2019   •   11:36
Întreruperi de electricitate fără precedent în California ! 800.000 de locuințe fără curent

Sute de mii de locuinţe din apropiere de San Francisco și din nordul statului California nu au electricitate, în urma unor întreruperi preventive decise de furnizorul PG&E, din cauza prognozelor meteorologice care au anunțat risc de incendii de pădure. Măsuri similare au început să intre în vigoare şi în sudul acestui stat, unde incendiile de vegetaţie, înteţite de vânturi violente, au cuprins mai multe sute de hectare, distrugând locuinţe şi provocând evacuarea populaţiei din anumite zone.

Întreruperile de electricitate, cu o amploare fără precedent în California, vizează aproximativ 800.000 de locuinţe din nordul statului american, afectând circa 2 milioane de persoane, au precizat reprezentanţii companiei Pacific Gas and Electric (PG&E), ale cărei linii de înaltă tensiune au cauzat în 2018 incendiul care a făcut cele mai multe victime omeneşti din istoria Californiei.

După primele întreruperi ale serviciului de furnizare a energiei electrice miercuri dimineaţă, a doua etapă a fost implementată în jurul oraşului San Francisco, în zone cu o densitate mare a populaţiei, perturbând considerabil activităţile cotidiene şi comerciale şi generând critici aprinse.

"Niciun stat din secolul al XXI-lea nu ar trebui să cunoască întreruperi de electricitate de o astfel de anvergură", a declarat guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, respingând însă criticile care învinovăţeau compania PG&E şi deceniile de neglijenţă şi de proastă gestionare a reţelei companiei, insuficient modernizată.

Acuzată din cauza instalaţiilor sale vechi şi pentru acţiuni insuficiente de întreţinere a vegetaţiei din proximitatea liniilor de înaltă tensiune, societatea şi-a declarat falimentul în luna ianuarie. Compania americană riscă să fie nevoită să achite daune potenţiale de miliarde de dolari din cauza responsabilităţii pe care a avut-o în scandalul "Camp Fire", un incendiu uriaş care a devastat, în noiembrie 2018, localitatea californiană Paradise, unde a făcut 86 de victime şi a distrus 18.000 de clădiri. Condiţiile meteorologice de atunci sunt similare celor care există în prezent în nordul Californiei, o regiune afectată de mai multe ori în ultimii ani de incendii de pădure violente. Luna trecută, furnizorul de electricitate a anunţat achitarea sumei de 11 miliarde de dolari în beneficiul companiilor de asigurări care au despăgubit familiile victimelor făcute de "Camp Fire".

Locuitorii din zonele private de electricitate au mers la magazinele locale pentru a cumpăra baterii, gheaţă şi provizii, în timp ce numeroase firme comerciale, în special cu specific alimentar, deplâng pierderile provocate de aceste întreruperi de electricitate, considerate de anumite persoane ca fiind demne "de lumea a treia".

PG&E a restabilit, joi dimineață, alimentarea cu electricitate pentru 137.000 de clienţi. Însă alţi rezidenţi ar putea fi obligaţi să aştepte alte câteva zile înainte de a avea din nou curent electric în locuinţele lor, pentru ca angajaţii furnizorului PG&E să aibă timpul necesar de a inspecta instalaţiile companiei, după îndepărtarea pericolului.

Costurile totale generate de cele 48 de ore de întreruperi ale alimentării cu electricitate ar putea ajunge la 2,6 miliarde de dolari, a declarat Michael Wara, expert în politică energetică şi climatică în cadrul Universităţii Stanford.

Steagul roşu pentru risc de incendii a fost arborat şi în sudul Californiei, unde furnizorul Edison a decis, de asemenea, să întrerupă alimentarea cu energie electrică pentru 13.000 dintre clienţii săi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: incendii