x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inundații puternice după ploile abundente pe coasta de est a Australiei

Inundații puternice după ploile abundente pe coasta de est a Australiei

20 Mar 2021   •   11:30
Inundații puternice după ploile abundente pe coasta de est a Australiei
Sursa foto: Hepta

Coasta de est a Australiei a fost afectată puternic de ploile abundente de sâmbătă, care au provocat inundații în urma cărora s-a impus evacuarea unor regiuni. Mai multe case și drumuri au fost distruse, au fost blocate orașele și tăiate liniile electrice, scrie Reuters.

Cea mai mare parte a coastei statului New South Wales (NSW), unde locuiesc aproximativ o treime din cei 25 de milioane de oameni din Australia, a avut deja recorduri de precipitații în luna martie, iar autoritățile au avertizat că ploaia va continua probabil câteva zile.

„Urăsc să spun asta din nou tuturor cetățenilor noștri, dar nu va fi o săptămână ușoară pentru noi”, a declarat premierul NSW Gladys Berejiklian într-un briefing televizat. „Ploaia poate să nu se oprească până joi sau vineri”.

Oficialii au emis noi ordine de evacuare pentru aproximativ 15 zone, până sâmbătă după-amiază.

Imaginile de televiziune au arătat daune masive în întreaga țară, apa care a cuprins casele până la ferestre. Oamenii au mers cu barca pe străzi și pe drumurile avariate. Un videoclip a arătat că o casă întreagă a fost măturată de ape. Presa locală a transmis că proprietarii au reușit să evacueze.

Barajul Warragamba, o sursă majoră de apă pentru Sydney, a început să se reverse sâmbătă. Oficialii au avertizat că deversarea se va adăuga rapid râurilor deja umflate, ceea ce va duce la alte inundații.

O mini-tornadă s-a format într-o suburbie din vestul orașului, provocând daune la peste 30 de case, doborând copaci și tăind curentul electric, au spus serviciile de urgență.

Oamenii au fost îndemnați să evite orice călătorie neesențială, iar oficialii le-au acordat ajutor celor care s-au aventurat afară.

Echipajele de urgență au răspuns la aproximativ 4.000 de apeluri de ajutor în ultimele două zile.

„Mesajul este clar: nu mergeți și nu conduceți prin apele de inundații, nu conduceți pe unde apa acoperă un drum”, a spus ministrul Serviciilor de Urgență din NSW, David Elliott, potrivit Reuters.

Biroul de meteorologie prognozează precipitații în regiunea Greater Sydney în acest sfârșit de săptămână și în regiunea Munților Albaștri.

De asemenea, agenția a avertizat că vântul va sufla cu viteză de până la 70 de kilometri pe oră, cu rafale care depășesc 90 de kilometri pe oră.

Evenimentele sociale și sportive au fost anulate în întreaga țară, inclusiv jocuri de fotbal și una dintre cursele de cai.

Aproape 30 de copii din orașul rural Kendall au petrecut vineri seară în biblioteca școlii primare împreună cu angajații, după ce inundațiile i-au prins în interior și au împiedicat părinții să vină și să îi ia acasă. Copiii sunt în siguranță.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: inundatii australia