x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ipoteză înspăimântătoare: COVID-19 se reactivează în victime!

Ipoteză înspăimântătoare: COVID-19 se reactivează în victime!

de Şerban Mihăilă    |    08 Apr 2020   •   07:56
Ipoteză înspăimântătoare: COVID-19 se reactivează în victime!

Noul coronavirus este un asasin din umbră, care se poate „ascunde” în celulele victimelor, rămânând în organismele acestora și după vindecarea celor infectați, susțin cercetătorii sud-coreeni. COVID-19 s-ar putea „reactiva” ulterior, îmbolnăvind din nou persoanele contaminate inițial, cred aceiași epidemiologi, care și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu această perspectivă.

 

Pacienți din orașul Daegu, considerat epicentrul pandemiei din Coreea de Sud, una dintre țările cele mai afectate de virusul ucigaș, au petrecut mult timp în carantină strictă, dar au fost diagnosticați din nou cu COVID-19, la doar câteva zile după ce au ieșit din izolare, scrie „The Sun”, citând surse sud-coreene. Coreea de Sud este unul dintre statele extrem de eficiente în lupta contra noului coronavirus, impunând măsuri stricte de carantină și testări masive în rândul populației, în vederea încetinirii ritmului de extindere a pandemiei. Prin această strategie, numărul de noi cazuri înregistrate în prezent a fost redus la nivelul momentului în care a început coronacriza în țară, în luna februarie. Cu toate acestea, un studiu derulat în orașul Daegu, de către o echipă de epidemiologi de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, a identificat 51 de cazuri de persoane vindecate, testate din nou pozitiv, la numai câteva zile după ieșirea din carantină, scrie publicația britanică. Specialiștii sud-coreeni susțin că nu cred că pacienții s-au reinfectat. Ei afirmă că virusul a rămas la un nivel nedetectabil în celulele oamenilor, de unde s-a „reactivat”, după un timp. Ipoteza avansată de cercetătorii sud-coreeni contrazice tot ce se știe până acum despre modul de acțiune al virusului. În momentul de față, se crede că pacienții cu coronavirus vor rămâne imuni la boală cel puțin pe termen mediu, din momentul în care s-au însănătoșit, scrie „The Sun”. Oamenii de știință au mai semnalat cu îngrijorare cazuri de reinfectare, în ultima vreme, dar este nevoie de colectarea mai multor dovezi pentru a trage concluzii. „Evident, avem nevoie de mai multe informații despre acești pacienți, cum ar fi apariția, în cazul lor, a unor condiții medicale neobișnuite sau o schimbare de circumstanțe care ar fi permis virusului să treacă de controlul imunologic (…) Aceste știri evidențiază necesitatea mai multor cercetări în domeniul biologiei noului coronavirus. Este încă prea devreme să înțelegem cum funcționează”, a afirmat Mark Harris, profesor virusolog la Universitatea Leeds, citat de „The Sun”.

 

Posibilă eroare?

Într-o declarație acordată site-ului „MailOnline”, Paul Hunter, profesor de boli infecțioase la Universitatea „East Anglia”, este sceptic în privința teoriei formulate de sud-coreeni. „Sunt de acord că acele cazuri nu au fost reinfectări, dar cred că nici reactivări. Personal, cred că explicația cea mai plauzibilă este că testele făcute la plecarea din carantină au fost fals negative”, a spus Hunter. În mod normal, pacienții cu COVID-19 au nevoie de două teste negative pentru a fi lăsați să iasă din carantină. Până acum se credea că, în cazurile de reîmbolnăvire, testele negative au oferit un rezultat eronat.

 

O femeie din Japonia a fost primul caz de reîmbolnăvire, după ce, la începutul lunii februarie, medicii i-au spus că se vindecase.

×