x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul neagă informaţiile despre asasinarea unui lider Al-Qaida pe teritoriul său

Iranul neagă informaţiile despre asasinarea unui lider Al-Qaida pe teritoriul său

14 Noi 2020   •   12:30
Iranul neagă informaţiile despre asasinarea unui lider Al-Qaida pe teritoriul său
Sursa foto: FBI.gov

Iranul, un stat majoritar şiit, a negat sâmbătă informaţiile apărute în presă referitoare la prezenţa pe teritoriul său a unui lider al reţelei teroriste sunnite Al-Qaida, care ar fi fost ucis în august.

Statele Unite şi Israelul "încearcă transferarea responsabilităţilor pentru acţiunile criminale comise de Al-Qaida şi de alte grupuri teroriste din regiune, vor să facă legături cu Iranul prin transmiterea în presă a unor informaţii inventate", a reacţionat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Iran, conform agenţiilor de presă internaţionale, citate de cotidianul Times of Israel.

Iranul, un stat majoritar şiit, argumentează că pe teritoriul său nu sunt membri ai reţelei teroriste sunnite Al-Qaida.

Washingtonul a acuzat în mai multe rânduri Teheranul că le oferă protecţie unor membri Al-Qaida.

Cotidianul The New York Times a relatat vineri că Abdullah Ahmed Abdullah, alias Abu Muhammad al-Masri, considerat numărul doi în ierarhia reţelei teroriste Al-Qaida, a fost asasinat pe 7 august, la Teheran, de agenţi ai serviciilor secrete israeliene, la cererea SUA. Muhammad al-Masri era considerat potenţialul succesor al actualului lider Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri.

Muhammad al-Masri era dat în urmărire de Biroul Federal de Investigaţii din SUA (FBI), pentru presupusa implicare în atentatele comise în anul 1998 la ambasadele SUA din Kenya şi Tanzania, soldate cu 224 de morţi.

Asasinatul din Teheran nu a fost recunoscut public de Statele Unite, Israel, Iran ori Al-Qaida.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: iran al-qaida