x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul, paria comunității internaționale

Iranul, paria comunității internaționale

de Şerban Mihăilă    |    13 Ian 2020   •   11:27
Iranul, paria comunității internaționale
Sursa foto: Red Crescent Society of the Islamic Republic of Iran

În numai o zi, Iranul pare să fi devenit un paria al comunității internaționale, după ce, sâmbătă, a recunoscut „greșeala  dezastruoasă”, prin care a doborât un avion ucrainean, cu 176 de persoane la bord. În plus, iranienii au mai comis și o eroare diplomatică de proporții, arestându-l, în aceeași zi, pe ambasadorul britanic la Teheran, „fără niciun motiv și fără nicio explicație”, după cum s-a exprimat ministrul de Externe al Regatului Unit.

 

După trei zile în care a negat cu vehemență că apărarea sa antiaeriană a doborât un avion al companiei „Ukraine International Airlines”, la scurt timp de la decolarea acestuia de pe aeroportul internațional din Teheran, Iranul a recunoscut, sâmbătă, că una dintre rachetele sale a lovit, dintr-o eroare umană regretabilă, aparatul de zbor la bordul căruia se aflau 82 de cetățeni iranieni, 63 de canadieni, 11 ucraineni, 10 suedezi, patru afgani, trei britanici şi trei germani. Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran şi-a asumat „responsabilitatea totală” pentru tragedia de miercurea trecută, prin vocea generalului de brigadă Amir Ali Hajizadeh, şeful Forţei aerospaţiale a acestei armate ideologice, a regimului de la Teheran. „Îmi asum responsabilitatea totală pentru catastrofă şi mă voi conforma oricărei decizii care va fi luată”, a afirmat Hajizadeh, într-o înregistrare video postată pe site-ul
televiziunii de stat, citată de BBC. 

„Aş fi preferat să fi murit eu şi să nu fiu martor la un astfel de accident”, a adăugat el. Generalul a declarat că operatorul rachetei care a doborât avionul Boeing a deschis focul fără să fi putut obţine confirmarea unui ordin de tragere, din cauza unui „bruiaj”
de telecomunicaţii. Militarul respectiv a confundat avionul cu „o rachetă de croazieră” şi a avut „10 secunde pentru a decide dacă să tragă sau nu, dar a luat hotărârea greşită”, a precizat Hajizadeh. El a adăugat însă că a informat autoritățile asupra tragediei de miercuri, fapt ce ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care, timp de trei zile, Teheranul a negat cu vehemență doborârea avionului ucrainean, acuzând occidentul de „minciuni” şi de „lansarea unui război psihologic”. Reacția de negare până în ultimul moment a Teheranului a declanşat, sâmbătă, proteste de stradă la două universități din capitala iraniană, la care au participat sute de studenți. Inițial, manifestanții s-au strâns pentru a aduce un ultim omagiu victimelor, dar adunările au degenerat spre seară în acțiuni de protest, în timpul cărora guvernanții au fost făcuți „mincinoşi”, iar liderului suprem iranian, ayatolahul Ali Khamenei, i s-a cerut demisia. 

 

Conflict diplomatic
Conform agenției de ştiri „Iranian Tasnim”, ambasadorul britanic la Teheran, Rob Macaire, a fost arestat, timp de peste o oră, pentru „incitarea protestatarilor”, după ce a fost prezent la evenimentul anunțat drept priveghi, dar care avea să devină, ulterior, un protest. Imediat după arestarea lui Macaire, şeful diplomației de la Londra, Dominic Raab, a dat publicității un comunicat în care precizează că „arestarea ambasadorului nostru la Teheran, fără niciun motiv şi fără nicio explicație, este o
încălcare flagrantă a legislației internaționale”.
După o serie de telefoane urgente la Ministerul iranian de Externe, Macaire a fost eliberat şi lăsat să se întoarcă în ambasadă. Răul fusese însă făcut, iar Iranul pare să fi redevenit paria comunității internaționale.

 

Au fost atât de atenți să nu ucidă americani în răzbunarea pentru Soleimani, dar au uitat să închidă aeroportul. Asta arată cât de preocupat e regimul de soarta iranienilor.
Mira Sedaghati, protestatar iranian

×