x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul provoacă Statele Unite la război

Iranul provoacă Statele Unite la război

de Şerban Mihăilă    |    21 Iun 2019   •   09:18
Iranul provoacă Statele Unite la război

Într-un gest de provocare fără precedent, o dronă militară americană de recunoaștere a fost doborâtă de forțele iraniene deasupra Strâmtorii Ormuz, în spațiul aerian internațional. Comandantul Corpului Gărzilor Revoluţionare din Iran, trupele de elită ale armatei iraniene, a anunțat că țara sa a transmis un mesaj clar Statelor Unite și este pregătită de război.  El a „mutat” apoi incidentul în spațiul aerian al Iranului, dând vina pe americani.   

 

Drona de tip „MQ-4C Triton”, aparținând Marinei SUA, a fost doborâtă de o rachetă iraniană sol-aer în primele ore ale dimineții de joi, în timp ce efectua un zbor de recunoaștere în spațiul aerian internațional, deasupra strâmtorii strategice Ormuz, a declarat, ieri, o oficialitate militară americană, citată de „ABC News”. De cealaltă parte, Corpul Gărzilor Revoluţionare din Iran (CGRI) a anunțat că forțele sale aeriene au doborât o dronă americană care a încălcat spațiul aerian iranian, deasupra provinciei Hormozgan, din sudul țării. Comandantul CGRI, generalul-maior Hossein Salami, a declarat că doborârea dronei a „trimis Americii un mesaj clar” și anume acela că frontierele Iranului sunt „liniile sale roșii”, de netrecut. „Doborârea unei drone americane de spionaj a transmis un mesaj clar și ferm. Gardienii frontierelor Republicii Islamice Iran vor răspunde decisiv oricărei încălcări teritoriale. Singura soluție pentru dușmani este să respecte integritatea teritorială și interesele naționale ale Iranului”, a spus Hossein Salami, citat de „ABC News”. „Suntem pregătiți în totalitate pentru război. Incidentul de astăzi este un mesaj clar în acest sens”, a adăugat el. Doborârea dronei americane este primul incident militar direct dintre Iran și SUA, de la izbucnirea crizei bilaterale fără precedent, care poate degenera în orice moment într-un nou război în regiunea Golfului. La începutul săptămânii, Departamentul american al Apărării a declarat că va trimite în zonă încă 1.000 de militari, ca răspuns la „comportamentul ostil” al forțelor iraniene. SUA au mai acuzat Iranul de atacul comis asupra a două petroliere, joia trecută, în apropierea Strâmtorii Ormuz. A fost a doua oară într-o lună când petroliere internaționale au fost atacate lângă Strâmtoarea Ormuz, locul prin care trece zilnic o cincime din producția mondială de petrol.

Teheranul întinde coarda

Încă de săptămâna trecută, Pentagonul acuzase Teheranul că a tras, pe 13 iunie, o rachetă asupra unei drone americane aflate în zbor în apropierea unuia dintre cele două tancuri petroliere atacate lângă Strâmtoarea Ormuz. Autoritățile militare de la Washington mai afirmaseră că miliţiile Houthi au doborât, pe 6 iunie, o dronă americană „Reaper”, aflată la mare altitudine deasupra teritoriului statului Yemen, şi a acuzat un „sprijin iranian” pentru acest atac care şi-a atins ţinta. Analiștii militari apreciază că, foarte probabil, armata americană va răspunde curând și punctual în forţă tuturor acestor atacuri, iar perspectiva celui de-al treilea război din Golf nu mai este un simplu scenariu cu care Washingtonul i-a amenințat, în repetate rânduri, pe liderii de la Teheran.

Nu intenționăm să intrăm cu nimeni în război, dar  suntem pregătiți în totalitate pentru război”.

Hossein Salami

 

×