x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel: Creşterea infectărilor, un indiciu al eficacităţii mai reduse a vaccinării faţă de formele moderate provocate de varianta Delta

Israel: Creşterea infectărilor, un indiciu al eficacităţii mai reduse a vaccinării faţă de formele moderate provocate de varianta Delta

05 Iul 2021   •   20:30
Israel: Creşterea infectărilor, un indiciu al eficacităţii mai reduse a vaccinării faţă de formele moderate provocate de varianta Delta

Creşterea din nou a cazurilor de COVID-19 în Israel, unde mai mult de jumătate din populaţie este complet vaccinată cu serul Pfizer/BioNTech, este un ''semn preliminar'' al unei posibile eficacităţi mai reduse a vaccinării împotriva ''cazurilor moderate'' provocate de varianta Delta a coronavirusului, a declarat luni un expert citat de AFP.

În timp ce evoluţia situaţiei epidemiologice din Israel este urmărită cu atenţie pe plan internaţional datorită campaniei timpurii şi masive desfăşurate în această ţară, Ran Balicer, şeful comitetului naţional de experţi, a îndemnat totuşi la prudenţă, întrucât ''încă este prea devreme pentru a evalua cu precizie'' această eficacitate.

Mai mult de 5 din cei 9,3 milioane de israelieni (55% din populaţie) au primit ambele doze de vaccin, majoritatea fiind imunizaţi cu serul Pfizer/BioNTech, ceea ce a condus la scăderea puternică a infectărilor şi la ridicarea restricţiilor.

Dar, începând din 21 iunie, Israelul confirmă zilnic peste o sută de noi cazuri de COVID-19, după ce înregistrase numai câteva pe zi timp de mai multe săptămâni la rând. Duminică, cifra noilor infectări zilnice a urcat la 343.

Mai mult de jumătate din noile cazuri s-au înregistrat în rândul copiilor, iar cealaltă jumătate în rândul adulţilor, majoritatea dintre ei sunt vaccinaţi.

Această inversare a tendinţei este clar imputabilă variantei Delta (varianta indiană) foarte contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2, devenită varianta dominantă în Israel şi care a condus la ''o schimbare considerabilă în dinamica transmiterii'', a declarat Ran Balicer, care este şi directorul celui mai mare furnizor israelian de servicii de sănătate, Clalit.

''Avem un semn preliminar al unei eficacităţi mai reduse a vaccinului faţă de cazurile moderate'' provocate de varianta Alpha (varianta britanică), ''dar este prea devreme şi dificil de determinat în ce măsură'', explică expertul israelian.

×