x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel-Fâșia Gaza, neclare pe Google Maps. Motivele pentru care imaginile nu sunt disponibile

Israel-Fâșia Gaza, neclare pe Google Maps. Motivele pentru care imaginile nu sunt disponibile

de Giulia Anghel    |    17 Mai 2021   •   11:00

De ce Fâșia Gaza, una dintre cele mai dens populate locuri din lume, este neclară pe Google Maps ? Este o problemă care a fost evidențiată de cercetătorii care folosesc informații open-source, disponibile publicului, inclusiv date de cartografiere, pentru a localiza atacurile din conflictul actual și a documenta distrugerile, scrie bbc.com.

„Faptul că nu obținem imagini de înaltă rezoluție prin satelit din Israel și teritoriile palestiniene ne îngrinorează”, spune Samir, un investigator open-source. De fapt, o mare parte din Israel și din teritoriile palestiniene apar neclare pe Google Earth, chiar dacă sunt disponibile imagini de calitate superioară de la companiile de satelit. Abia se pot vedea mașinile din orașul Gaza. Prin comparație, în Pyongyang, capitala secretă a Coreei de Nord, mașinile sunt clar definite și se pot observa chiar și persoane.

De ce este importantă imaginea prin satelit

Folosirea imaginilor din satelit a devenit un element vital în raportarea conflictului. În actuala confruntare din Orientul Mijlociu, anchetatorii vor să coroboreze locațiile atacurilor de rachete și clădirile vizate din Gaza și Israel, folosind sateliți. Cu toate acestea, pe Google Earth, cea mai utilizată platformă, cele mai recente imagini pentru Gaza au o rezoluție mică și sunt neclare.

"Cea mai recentă imagine Google Earth este din 2016 și arată ca un coș de gunoi. Am mărit o zonă rurală aleatorie din Siria și am găsit peste 20 de imagini realizate de atunci, cu o rezoluție foarte mare", a scris Aric Toler, jurnalist pentru Bellingcat, pe Twitter.

Prin urmare, deși platforma declară că scopul să este actualizarea regulată a locurilor dens populate, acest lucru nu se întâmplă cu Gaza.

Până anul trecut, guvernul SUA a restricționat calitatea imaginilor prin satelit ale Israelului și teritoriilor palestiniene, pe care companiile americane aveau permisiunea să le furnizeze în scop comercial. Este vorba despre amendamentul Kyl-Bingaman (KBA) din 1997, pentru a sprijini preocupările de securitate israeliene. Li s-a permis furnizorilor americani de imagini prin satelit să ofere imagini cu rezoluție mai mică, cu o dimensiune a pixelilor de cel puțin 2 m, putând fi observat un obiect de dimensiunea unei mașini, dar nu mai mic. Nu este neobișnuit că bazele militare să fie estompate, dar KBA a fost singurul caz în care o țară întreagă a fost supusă unei astfel de restricții. Amendamentul menționează doar Israelul, dar a fost aplicată și teritoriilor palestiniene.

Cu toate acestea, după ce furnizorii din afara SUA, cum ar fi compania franceză Airbus, au reușit să furnizeze aceste imagini la o rezoluție mai mare, Statele Unite au fost supuse unei presiuni crescânde pentru a pune capăt restricțiilor sale.

În iulie 2020, s-a renunțat la amendamentul KBA, iar acum guvernul american permite companiilor să ofere imagini cu o calitate mult mai înaltă a regiunii, fiecare pixel poate fi acum de 40 cm, astfel încât obiectele de dimensiunea unei persoane să poată fi observabile.

"Motivația inițială a fost științifică. Am vrut să avem o sursă de date consecventă cu care să lucrăm în proiectul nostru, așa că aveam nevoie de acces la rezoluție înaltă în teritoriile palestiniene ocupate comparabil cu ceea ce folosim în alte părți ale regiunii”, spune Michael Fradley, arheolog la Universitatea din Oxford și unul dintre academicienii care au militat cu succes pentru modificarea modificării.

Fâșia Gaza este neclară 

Compania Apple lucrează pentru a-și actualiza hărțile la o rezoluție mai mare de 40 cm, în timp ce Google spune că imaginile sale provin de la o gamă largă de furnizori și va reîmprospăta imaginile prin satelit pe măsură ce acestea devin disponibile dar nu are „planuri de partajat în acest moment”.

"Având în vedere importanța evenimentelor actuale, nu văd niciun motiv pentru care imaginile comerciale din această zonă ar trebui să fie degradate în mod deliberat", afirmă Nick Waters, investigator open-source pentru Bellingcat, pe Twitter.

Importanța imaginilor

Platformele publice de cartografiere, precum Google Earth și Apple Maps, obțin informațiile de la companiile care dețin sateliți. Maxar și Planet Labs, două dintre cele mai mari, pun acum la dispoziție imagini de înaltă rezoluție ale Israelului și Gaza.

"Ca urmare a modificărilor recente aduse reglementărilor SUA, imaginile din Israel și Gaza sunt furnizate la o rezoluție de 40 cm", transmite Maxar. Planet Labs a confirmat că furnizează imagini la o rezoluție de 50 cm. Însă anchetatorii open-source se bazează foarte mult pe software-ul de cartografiere gratuit și nu au adesea acces direct la aceste imagini de înaltă rezoluție.

Ce pot dezvălui imaginile de înaltă rezoluție

Cercetătorii de la Human Rights Watch s-au unit cu furnizorii de satelite Planet Labs în 2017 pentru a arăta distrugerea satelor de către armata din Myanmar.

Imaginile le-au permis să cartografieze gradul de deteriorare a mai mult de 200 de sate din zonă, prin compararea imaginilor prin satelit cu rezoluție de 40 cm a acestor zone dinainte și după. Imaginile prin satelit au fost vitale ș în urmărirea a ceea ce se întâmplă în regiunea Xinjiang din China, inclusiv rețeaua de centre de reeducare, înființate pentru uighuri.

×
Subiecte în articol: Israel fasia gaza