x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul acuză Iranul că a încercat să creeze o reţea de spionaj pe teritoriul său

Israelul acuză Iranul că a încercat să creeze o reţea de spionaj pe teritoriul său

24 Iul 2019   •   16:47
Israelul acuză Iranul că a încercat să creeze o reţea de spionaj pe teritoriul său

Shin Bet, serviciul israelian de securitate internă, a acuzat miercuri Iranul de încercarea de a înfiinţa o reţea de spioni în Israel cu scopul comiterii de atentate, informează France Presse.

Organizatorii operau din Siria, unde celula era condusă de un anume "Abu Jihad", afirmă Shin Bet într-un comunicat.

Israelienii arabi şi palestinieni au fost abordaţi pentru a face parte din această reţea prin profiluri Facebook fictive, potrivit anchetei Shin Beth.

Comanditarii doreau ca viitorii agenţi să culeagă informaţii despre baze militare, situri sensibile sau despre spitale din Israel cu scopul de a comite atentate, susţine serviciul israelian de securitate internă.

Se pare însă că 'imensa majoritate a cetăţenilor israelieni' arabi contactaţi de către iranieni 'a refuzat să răspundă cererilor de a face parte din reţea şi au întrerupt contactul', a declarat Shin Bet.

Arabii israelieni sunt descendenţii palestinienilor rămaşi pe pământurile lor după crearea statului Israel în 1948. Ei reprezintă 17,5% - sau puţin peste 1,3 milioane de persoane - din cei nouă milioane de israelieni.

În luna iunie, parchetul militar israelian a inculpat un iordanian acuzat că a fost recrutat de către Iran pentru a crea o reţea de spioni în Israel.

Iranul este marele inamic al Israelului, care nu încetează să denunţe acţiunile Teheranului în regiune şi care se consideră drept ţinta desemnată a programului nuclear iranian.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Israel iran acuzatii retea de spionaj