x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Israelul și-a ales un nou președinte

UPDATE Israelul și-a ales un nou președinte

02 Iun 2021   •   15:17
UPDATE Israelul și-a ales un nou președinte

Parlamentul israelian a votat, astăzi, noul președinte, în persoana laburistului Isaac Herzog, scrie Reuters. Acesta a fost președintele Agenţiei Evreieşti care se ocupă de imigraţia în Israel

Are 60 de ani, devine al 11-lea preşedinte al statului evreu şi îl va înlocui pe Reuven Rivlin în această funcţie, pe 9 iulie. A fost ales cu 87 voturi pentru, iar contracandidata sa, Miriam Peretz, a obţinut 26 de voturi. Ea nu are multă experienţă în politică, dar este foarte populară în societate.

Președintele Israelului este o funcție onorifică, apolitică, în timp ce puterea executivă aparține în totalitate premierului. Printre atrbuțiile președntelui este aceea de a acorda grațieri. 
''Iau pe umerii mei greaua responsabilitate pe care mi-o daţi. Voi fi preşedintele tuturor, voi construi punţi între diferitele părţi ale societăţii noastre'', a declarat Herzog.

ȘTIRE INIȚIALĂ Parlamentul din Israel va alege, astăzi, un nou președinte, care îi va urma actualului șef al statului, Reuven Rivlin. Opțiunile se îndreaptă către doi candidați, o activistă credincioasă şi un fost lider al opoziţiei, scrie DPA. 

În această țară rolul președintelui este mai mult onorific iar mandatul acestuia va începe pe 9 iulie.

Miriam Peretz este profesoară, născută la Casablanca şi care a emigrat în Israel în copilărie. Doi dintre fii săi au fost ucişi într-un conflict armat. 

Isaac Herzog este favorit, laic, s-a născut la Tel Aviv şi a fost implicat mult timp în politică. El a devenit preşedinte al organizaţiei de ajutor Agenţia Evreiască în 2018, ce se ocupă de imigraţia spre Israel. Și tatăl său, Chaim Herzog, a fost preşedinte al Israelului în perioada 1983 - 1993.

Reuven Rivlin este preşedinte din 2014. Mandatul său de şapte ani nu poate fi reînnoit şi se va încheia pe 5 iulie.

×
Subiecte în articol: Israel