x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul, la vot, marţi. Îşi va păstra Netanyahu postul de premier?

Israelul, la vot, marţi. Îşi va păstra Netanyahu postul de premier?

de Marina Constantinoiu    |    15 Mar 2015   •   18:56
Israelul, la vot, marţi. Îşi va păstra Netanyahu postul de premier?

Israelienii sunt chemaţi marţi la vot, în cadrul alegerilor legislative care ar putea marca plecarea din fotoliul de premier a lui Benjamin Netanyahu.

Ultimele două sondaje publicate înaintea alegerilor legislative confirmă avansul laburistului Isaac Herzog în faţa premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu.

Cele două cercetări sociologice, date publicităţii vineri seara de posturile de televiziune private israeliene, Channel 10 şi Channel 2, acordă un avans de patru mandate Uniunii Sioniste, conduse de Isaac Herzog, în faţa Likud-ului lui Netanyahu.

Astfel, în sondajul Channel 10, Likud obţine 20 de locuri faţă de 24, cât ar putea obţine Uniunea sionistă; în ancheta Channel2, 22 de mandate faţă de 26.

Dezbaterea multaşteptată dintre premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi adversarul său, laburistul Isaac Herzog, a avut loc în cele din urmă sâmbătă seară, în cadrul unei emisiuni televizate, pe parcursul a câteva minute, oprindu-se în principal asupra chestiunilor diplomatice şi de securitate.

Cei doi oameni politici, care s-au criticat din plin în perioada campaniei pentru legislativele anticipate de la 17 martie care era programată să se încheie duminică seară, nu se confruntaseră niciodată în direct.

Sâmbătă seară, în cursul emisiunii politice “Meet the Press”, de pe canalul al doilea al televiziunii israeliene, Isaac Herzog şi liderul Likud, care doreşte al treilea mandat consecutiv de premier, au schimbat replici câteva minute.

Benjamin Netanyahu, care nu a fost prezent fizic în studio, dar era vizibil pe un ecran uriaş, a plasat de la început discuţia asupra dosarului extrem de sensibil al Ierusalimului şi securităţii.

“De ce ei (Isaac Herzog şi aliata sa, Tzipi Livni) condamnă construcţiile la Ierusalim? De ce nu mă sprijină atunci când mă lupt să neutralizez ameninţări ca armele nucleare iraniene? De ce refuză să spună că sprijină imensul efort de securitate pe care îl întreprindem?”, a atacat liderul Likud, care stagnează pe locul al doilea în ultimele sondaje de opinie date publicităţii.

Isaac Herzog i-a răspuns tranşant: “Securitatea Israelului este mai importantă decât orice pentru noi. Ştim cum să o apărăm şi vom şti cum să o facem. Singurul care pune Ierusalimul în prim-planul scenei atunci când nimeni nu vorbeşte despre divizarea sa este Benjamin Netanyahu”.

Marea majoritate a israelienilor — de stânga ca şi de dreapta — se opune divizării Ierusalimului, a cărui parte răsăriteană a fost anexată de Israel după Războiul de Şase Zile din 1967.

Premierul Netanyahu a acuzat Uniunea Sionistă, alianţa dintre laburiştii lui Herzog şi partidul liberal HaTnuah condus de Tzipi Livini, că “vor capitula imediat” în faţa presiunilor internaţionale şi nu vor fi capabili “să apere interesele naţionale”.

“Comunitatea internaţională ştie că sunteţi slab şi nu va accepta poziţia dumneavoastră”, i-a replicat Isaac Herzog. “Palestinienii v-au identificat slăbiciunea şi este motivul pentru care au întreprins o serie de demersuri internaţionale”, a adăugat el.

Într-un interviu acordat anterior pe platoul emisiunii, Isaac Herzog a spus că “publicul israelian s-a săturat de Netanyahu şi ştie că sunt singurul care îl poate înlocui”.

×