x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul vrea capetele liderilor jihadiști

Israelul vrea capetele liderilor jihadiști

de Şerban Mihăilă    |    13 Noi 2019   •   10:24
Israelul vrea capetele liderilor jihadiști

Forțele speciale israeliene au ucis un comandant al grupării palestiniene Jihadul Islamic, în Fâșia Gaza, și au încercat să lichideze un lider politic al aceleiași mișcări jihadiste, în Siria. Atacurile „chirurgicale” marchează o schimbare de strategie a conducerii de la Ierusalim, în condițiile în care asasinatele concomitente nu mai sunt o practică frecventă a armatei israeliene. În replică, statul evreu a redevenit ținta rachetelor lansate din Gaza.

 

Forțele israeliene l-au ucis pe Baha Abu al-Atta, un comandant militar extrem de activ al grupării Jihadul Islamic, într-un raid aerian declanșat ieri dimineață asupra locuinței sale din orașul Gaza. În atac a murit și soția comandantului de 42 de ani, iar alte două persoane au fost rănite, scrie „The Guardian”. La scurt timp după încheierea operațiunii, armata israeliană a dat publicității un comunicat, în care îl acuză pe Abu al-Atta de coordonarea repetată a unor atacuri cu rachete, drone și lunetiști în sudul statului evreu. Potrivit comunicatului, jihadistul pregătea noi atacuri și, din acest motiv, premierul Benjamin Netanyahu  (foto) a autorizat operațiunea împotriva comandantului considerat „o bombă cu ceas”. Acțiunea de ieri a fost lansată la doar câteva zile de la numirea lui Naftali Bennett, un naționalist radical, în funcția de ministru israelian al Apărării. Bennett este adeptul unor acțiuni în forță în Fâșia Gaza. Aproape simultan, la 300 de kilometri distanță, armata israeliană a lansat trei rachete și la Damasc, asupra locuinței unui lider politic al Jihadului Islamic, a anunțat presa guvernamentală siriană. De data aceasta, forțele speciale au ratat ținta, însă, potrivit mass-media siriene, fiul și nepoata liderului jihadist au fost uciși. Spre deosebire de atacul din Gaza, pe care statul evreu l-a asumat imediat, operațiunea din Damasc nu a fost confirmată de către Ierusalim. De altfel, în ultimii ani, Israelul a lansat sute de atacuri pe teritoriul sirian, fără a recunoaște acest lucru, amintește „The Guardian”. Ultimele operațiuni par să marcheze demararea unei campanii israeliene agresive contra aliaților Iranului din regiune, între care și gruparea Jihadul Islamic, susținută puternic de Teheran. Guvernul de la Ierusalim a fost criticat intens de israelienii aflați la frontiera sudică a țării pentru lipsa de reacție la recentele atacuri ale militanților jihadiști. Mult timp, asasinatele care îi vizau pe liderii unor grupări inamice au constituit o prioritate a politicii israeliene, însă, în ultimii ani, această strategie fusese abandonată, deoarece exacerba tensiunile în regiune, iar țintele lichidate erau înlocuite rapid cu alți conducători. 

Răspuns jihadist în forță

Răspunsul Jihadului Islamic la asasinarea lui Baha Abu al-Atta a fost extrem de violent, riscând să reaprindă tensiunile în zonă. Cel puțin 70 de rachete lansate din Gaza au zguduit sudul Israelului, rănind peste 20 de persoane, a anunțat, ieri după-amiază, BBC, citând corespondenți locali. Foarte probabil, tensiunile vor escalada însă și în zilele următoare.

„Abu al-Ata pregătea atacuri teroriste asupra civililor israelieni și a armatei noastre. Uciderea sa a fost un act direct pentru eliminarea unei amenințări iminente”.

Armata israeliană

 

 

×